آخرین خبرها
خانه / پرورش ماکیان / قرقاول / قرقاول پرنده ای خاص برای کسب درآمد فوق العاده

قرقاول پرنده ای خاص برای کسب درآمد فوق العاده

پرورش قرقاول

قرقاول در دنیا با دو هدف مهم و عمده در حال تولید و پرورش است. و هر دو هدف به شکلی باور نکردنی به کسب و کاری پر جاذبه و پر سود تبدیل گشته اند. نخست استفاده از گوشت پرنده و دوم استفاده از زیبایی و نقش زینتی پرنده.

متاسفانه در کشور به هیچ کدام از این دو مقوله پرداخته نشده است و ارزش های ذاتی این پرنده برای کسی آشکار نگردیده است. جز آنکه فقط همه می دانیم این پرنده گوشت لذیذ و خوشمزه ای دارد. اما همچنان حسرت خوردنش را به دل داریم. اگر خواننده ی مقالات سایت ما باشید تا کنون باید متوجه ی سیاست و افق نگاهمان به مقوله ی پرورش انواع پرندگان شده باشید. تمام صحبت ما این است که زمان آن فرا رسیده تا بستری مناسب برای کار و تولید در زمینه ی پرورش پرندگان (و به زودی دیگر جانوران و خرندگان و آبزیان و…) در کشور فراهم شود تا مردم بتوانند با رونق و ثروتی که از این راه فراهم می شود قدرت تامین تمام نیازهای اولیه خود را داشته و پس از آن با توانایی مالی ای که بدست می آید در رفاه و ثروت زندگی کنند. اگر به چنین اتفاقی شک دارید کافیست سری به مقالات قبلی ما بزنید و پس از خواندن آنها یک حساب سر انگشتی کنید. اما تمام این اتفاقات خوب مستلزم توجه ی بیش از پیش مسولان، سرمایه گذاران و تولیدکنندگان است. تولید انبوه و معرفی و صادرات محصول با کیفیت (بهترین بودن) با دارا بودن منابع بسیار عالی چه از نظر نیروی کار و چه منابع طبیعی گامی بزرگ برای رسیدن به کاری بزگ در این راه طولانیست. اما هنگامی که اراده ی جمعی به میان آید و برنامه ریزی منطبق بر استانداردها و امکانات صورت پذیرد آنگاه مسیر، نه چندان طولانی که ره صد ساله را یک شبه رفتن است.

کشور انگلستان نخستین و بزرگترین کشور پرورش قرقاول در دنیاست. و چنان در این کار محکم گام برداشتند که فقط مردم این کشور حاضرند پوندهایشان را بدهند و در مزارع تفریحی به ورزش شکار این پرنده بپردازند. گوشت این پرنده از طریق مرزهای زمینی، دریایی و هوایی انگلستان به سراسر دنیا و اتفاقا کشورهای عربی  کنار گوش ما صادر می شود. گونه های تزیینی پرنده در هواپیماهای اختصاصی از فرودگاه های شهرهای مختلف انگلستان این پرنده را به دنیا معرفی می کنند.

بله این گونه است و هر چیزی که تصور کنیم می تواند اتفاق بیفتد.

عده ای در کشور، مرد و زن با چنین نگاهی، با قدرت در حال پرورش انواع گونه های پرنده هستند و هنگامی که با آنها صحبت می شود به چیزی جز تولید انبوه و صادر کردن محصولات خود نمی اندیشند. بعضی از تولید کنندگان دستگاه ها و تجهیزات جوجه کشی و سالن های پرورش بازار مناسبی در خارج کشور یافته اند و تولیدات خود را در آن کشورها که بیشتر هم همسایه های ما هستند به فروش می رسانند. در این شرایط حیف نیست که همچنان دست روی دست گذاشته و فقط نظاره گر باشیم؟ قرقاول باید به فراوانی و به قیمت گوشت مرغ و حتی کمتر در سفره های مردم مورد استفاده قرار گیرد و تنوع مواد خوراکی در کشور بیشتر شود. هنگامی که این فرهنگ جایگاهی نزد ایرانیان پیدا کند به نظر شما چه اتفاقی می افتد؟ بله درست است. با بالا رفتن تقاضا عرضه نیز بالا می رود و قیمت گوشت قرقاول به نرخ واقعی و هدفمندش می رسد. سرمایه گذار و تولید کننده ی محترم به روزی فکر کنید که با وجود این همه گنجایش برای کار کردن در زمینه ی پرورش پرندگان زینتی و پرواری در کشور، با برند شرکت خودتان محصولات خودتان را به بیرون از مرزها صادر می کنید.

از مهمترین امتیاز قرقاول که باعث شده تا پرورش دهندگان به سویش جذب شود این است که توانایی مدیریت کردن مصرف خوراک خود را دارد. طوری که اگر به اندازه یک ماه برای قرقاول‌ها غذا بگذارید، آن‌ها بیش از نیاز مصرف روزانه شان غذا نمی‌خورند و بقیه را ذخیره می‌کنند، همین مساله باعث می‌شود که آن‌ها هم هزینه ی کمتری نسبت به دیگر پرنده ها داشته باشند و هم از حضور دائمی و مراقبت بی نیاز باشند.

به عنوان مثال:

هر قرقاول گوشتی روزانه به طور میانگین ۵۰ گرم غذا مصرف می کند و نژادهای تزیینی به مراتب کمتر مصرف می کنند. یعنی اگر یک پرورش دهنده ۱۰۰ عدد قرقاول داشته باشد و در دانخوری ها ۵۰ کیلو دان قرار دهید، قرقاول ها تا ۱۰ روز از این خوراک استفاده می کنند و در این مدت، نیاز چندانی به سرکشی و حضور دائمی و رفتن به داخل قفس ها محل پرورش نیست و همان گونه که گفته شد این ویژگی مثبت پرورش قرقاول هست که به پرورش دهنده این امکان را می دهد که شغل دیگری داشته باشد.

دومین مزیت پرورش قرقاول هزینه ی پایین در تغذیه و سایر مراقبتهاست. چون این پرندگان به ندرت دچار بیماری می شوند و نیازی به هزینه کردن برای درمان بیماری نیست (بیماری)

قرقاول در برابر سرما و گرما کاملا مقاوم است و به همین دلیل نیازمند سالن برای نگهداری و وسایل سرمایشی و گرمایشی نیست و همین مساله یکی از عواملی است که هزینه تولید را به شدت کاهش می دهد.

اما سومین مزیت پرورش قرقاول که در ابتدای همین بخش به آن اشاره کردیم؛ کارایی دو گانه ی این پرنده است. کافیست سری به سایتهای مربوط به خرید وفروش پرندگان برنید تا قیمتهایی که این پرنده در بازار معامله می شود دستتان بیاید. آیا می دانستید گران ترین تخم در بازار متعلق به این پرنده است؟ علت آن هم تقاضای زیاد و تولید کم است

بنابراین این موارد به انگیزه هایی قوی برای کشیدن شدن پرورش دهندگان به سمت این پرنده تبدیل شده اند.

 

خروس جنگل

نام فارسی قرقاول خروس جنگل است. پرنده ای از راسته ی ماکیان سانان  و به‌ طور بومی در بیشتر نقاط  آسیا و اروپا از جمله یونان، بلغارستان، ترکیه و… وجود دارد. اما مانند گونه های دیگر پرندگان و جانوران به بسیاری از کشورهای دیگر هم وارد شده‌است.

تَذَرْوْ (نام فارسی دیگر پرنده)، به خاطر راه رفتن و دم بلندی که دارد معروف است. قرقاول‌ها روی درختان زندگی می‌کنند. و از برگ‌های درختان، حشرات، دانه‌ها و میوه‌های جنگلی تغذیه می‌کنند. در حالت عادی پرواز نیروی زیادی از قرقاول ها می گیرد. اما پس از خوردن خوراکشان  به قدری سنگین می‌شوند، که کار پرواز را برایشان مشکل می سازد. ازمشخصات دیگر در پرواز قرقاولها کوتاهی زمان پرواز  و پریدن در ارتفاع کم است.

 

مشخصات ظاهری

جنس نرو ماده این پرنده مانند طاووس کاملاً  از یکدیگر متفاوتند و رنگ پرشان برحسب نژاد، جنسیت و سن تغییر می‌کند. قرقاولهای نر مانند طاووس های نر از جفتشان زیباترند. نرهای بالغ پر و بال رنگین و شایسته ای دارند و دمشان درازتر است. در قرقاول‌های ماده رنگ پرها نخودی تیره با لکه‌های قهوه‌ای زیاد به رنگ محیط اطراف است. که این مسئله به ابتکار خلقت باز می گردد زیرا آنها باید در دوران به نسبت طولانی خوابیدن بر روی تخم و نیز زمان پرورش جوجه ها از دید دشمن پنهان بمانند.

قد قرقاول ها به اندازه مرغ و خروس هاست. اما طول پرنده می تواند تا دو متر نیز باشد. زیرا در برخی نژادها تنها طول دم به ۵/۱ متر می رسد. وزن آنها بین وزن قرقاول‌های بالغ بین دو تا چهار کیلوگرم متغیر است. سر پرنده کوچک بوده و دارای منقاری کوتاه و خمیده است. پاهای قرقاول ها مانند طاووس لخت است اما نه در آن حد.

 

نژاد قرقاول

به‌ طور کلی تمامی نژادهای قرقاول در دو دسته قرار دارند:

گروه اول، قرقاول‌های دم دراز هستند که در این گروه پرهای دم دراز بوده و از چند ردیف تشکیل شده است. تعدادی از قرقاول‌های این دسته مانند طاووس ها می توانند پرهای دم شان را به شکل چتر درآورند اما نه به آن باشکوهی چترهای طاووس، این گروه قرقاول های پرورشی و شکاری نیز هستند و جمعیت زیادی در دنیا دارند.

گروه دوم، قرقاول‌های دم کوتاه هستند که تعدادشان کم و بیشتر در نپال، تبت، برونئی و چین در نواحی مرتفع مانند ارتفاعات هیمالیا زندگی می‌نمایند. نژادهای این گروه فراوانی ندارد و ممتازترین قرقاول این نژاد قرقاول لوفورا نام دارد. اما در زیر تعدادی از این نژادها را به خصوص در ایران معرفی می کنیم.

 

انواع نژادها

خود این نژادها به دو دسته ی زینتی و پرواری تقسم می شوند.

۱ . زینتی

از نژادهای قرقاول که در ایران پرورش داده می شود و مورد علاقمندان قرقاول زینتی هست، می توان به نژادهای  زیر اشاره کرد:

قرقاول بلژیکی یا طلایی
قرقاول لیمویی
قرقاول لیدی
قرقاول ریورز
قرقاول سیلور
و چند نژاد وارداتی و کمیاب مانند:
قرقاول کالیج
قرقاول سوین هو
قرقاول الیوت
قرقاول سیامی
و غیره

 

۲ . گوشتی

دسته ی دیگر نژادهای قرقاول  که در ایران پرورش داده می شود و در حال دست و پا کردن بازار خوبی برای خود است نژاد گوشتی و معمولی ست که عبارت است از:

قرقاول آمریکایی
قرقاول هلندی
پاکستانی یا سبز

که برای تولید گوشت پرورش داده می شود، البته جنبه تزیینی هم دارد.

 

فواید گوشت قرقاول

قرقاول خوراکیست بسیار لذیذ با ارزش غذایی بالا و خواصی باور نکردنی در گوشت این پرنده. میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده در مقایسه با دیگر پرندگان ۵ تا ۱۵ درصد بیشتر است و انواع اسید آمینه ی ضروری در آن فراوان یافت می ‌شود. گوشت قرقاول می ‌تواند نیاز بدن به فسفر، منیزیم، آهن و گوگرد را تامین کند و به تقویت حافظه و قوای جنسی بیفزاید و همچنین ضعف عمومی بدن را برطرف سازد. در هر صد گرم گوشت قرقاول ۵/۳۰ گرم آلبومین، ۶/۱ گرم چربی و حدود ۲ تا ۵/۱ گرم مواد معدنی وجود دارد. وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت قرقاول حاکی از ارزش خوراکی بالای آن است.

گوشت قرقاول کمتر تولید اسید اوریک می کند، فعالیت کلیه را افزون می سازد و به دفع سموم بدن یاری فراوان می رساند. با توجه به این ویژگی ها برای همه ی افراد و در مورد همه ی بیماری ها، غذایی خوب و موثر است. بحث ارزش خوراکی قرقاول را با این مطلب به پایان می رسانیم که :

در هر ۱۰۰ گرم گوشت قرقاول ۱۵۲ کیلو کالری انرژی وجود دارد. گوشت قرقاول منبع نیاسین، فسفر، مس، روی، آهن، سلنیوم، و سرشار از ویتامین های ب۱ ،ب۶، ب۱۲ است. وجود عناصر معدنی و ویتامین ها در گوشت قرقاول موجب شده است تا برای درمان بسیاری از بیماری ها مثل: آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب، ناتوانی جنسی، تقویت قوای جنسی، ناتوانی جسمی و ذهنی و همچنین بی خوابی دارویی مفید و پرکاربرد تلقی شود.

 

پرورش قرقاول

به ۲ روش می توان قرقاول را پرورش و از آن به سود رسید. راه اول تهیه کردن تعدادی قرقاول مولد می باشد. و راه دوم خرید تخم نطفه دار قرقاول برای جوجه کشی و تولید جوجه قرقاول است.

 

روش اول

اگر شما به روش اول می خواهید اقدام کنید. باید مولدهای جوان را انتخاب کنید. آنها باید سالم و شاداب باشند. بنابراین از جای مطمئن خرید کنید. بهتر است سن قرقاول های مولدتان بین ۱۰ تا ۱۷ ماه باشد. نسبت قرقاول نر به ماده ۱ به ۸ است. یعنی برای هر ۸ ماده ۱ نر قرار می دهید.

روش دوم

اما اگر به روش دوم می خواهید فعالیت کنید. به عنوان مثال جوجه کشی با  ۵۰۰ عدد تخم نطفه دار. میزان هچ جوجه کشی از قرقاول آمریکایی در صورت استفاده از دستگاه جوجه کشی و رعایت نکاتی در خصوص محیط تولید، چیزی بیش از ۷۵ درصد است. این نرخ خوبی برای جوجه کشی قرقاول است. بعد از یک دوره جوجه کشی که حدودا ۲۵ روز می باشد؛ بیش از ۳۷۰ جوجه خواهید داشت.

 

نکاتی در پرورش قرقاول

در زمان تخمگذاری و بالا بردن درصد بهتر تخم نطفه دار از علوفه ی سبز به دلیل دارا بودن ویتامین A و همچنین پودر صدف به دلیل وجود ویتامین D به رژیم خوراکی مولدها اضافه کنید.

پس از هچ شدن جوجه های قرقاول، آن ها را تا ۲۴ ساعت نباید از دستگاه جوجه کشی خارج کنید. در فرآیند تشکیل جنین ذخیره زرده در داخل بدن جوجه قرار می گیرد و جوجه تازه هچ شده می تواند تا ۲۴ ساعت از آن تغذیه کند. اگر در طول ۲۴ ساعت اول هچ شدن جوجه ها به آن ها غذا بدهید، ذخیره زرده در بدن جوجه ها فاسد شده و ممکن است حتی باعث مرگ جوجه شود.

جوجه های قرقاول را ۲۴ ساعت پس از هچ اولین جوجه در حالی که فقط پنج درصد بدن آن ها مرطوب است از دستگاه خارج کنید. خشک شدن بیش از انداره بدن جوجه ها در داخل هچر می تواند منجر به کاهش رطوبت درون بدن جوجه ها شده و حتی باعث مرگ آن ها بشود. بلکه در زمان مناسب باید پس از خشک شدن آن ها را به سالن با درجه حرارت مناسب منتقل کنید.

جوجه ها را باید به سالنی با ۲۴ درجه سانتی گراد و ۷۵ درصد رطوبت منتقل کنید. دمای پایین از دمای مناسب می تواند منجر به سرماخوردگی و حتی مرگ پرنده ها شود. دمای بالا نیز موجب بروز استرس دمایی در میان جوجه های قرقاول می شود. کم بودن رطوبت در محیط می تواند منجر به دی هیدراته و کم آب شدن بدن جوجه های قرقاول شود. همچنین سالن محل پرورش جوجه‌ها باید دراری فضای کافی باشد و در ضمن کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد. کف سالن باید با خاک اره پوشیده شده باشد و هرگز نباید از کاغذ و مواد نامناسب دیگر برای پوشش بستر استفاده کنیم چرا که جوجه قرقاول در ایستادن روی سطوح صاف، همواره دچار مشکل می‌شود.

 

روش های پرورش و نکته ی پایانی

قرقاول را بر روی بستر (آویاری) و یا در قفس پرورش می دهند. هر یک از این روش ها نسبت به یکدیگر دارای مزایا و معایبی است.

 

روش قفس

در این روش ممکن است پرنده تمام دوره پرورش و تخم گذاری را در قفس بگذراند و یا این که دوره پرورش را در قفس باشد و سپس جهت تخم گذاری به بستر منتقل شود. این روش مزایایی دارد و معایبی دارد.

 

مزایای نگهداری قرقاول در ققس

مراقبت از پرنده ها آسان تر بوده.
موارد تخم گذاری روی بستر حذف می شود.
تخم های تمیز ترند.
همه پرنده ها به راحتی خوراک می خورند.
خارج نمودن پرندگان حذفی سریع تر انجام می شود.
اپیدمی بیماری های  کمتر است.
نیاز به کارگر به میزان قابل توجهی کاهش می یابد  و این یعنی کاهش هزینه ها

 

معایب نگهداری قرقاول در قفس

نیاز به سرمایه ی بیشتری نیاز است.
به علت پرورش تعداد بیشتر قرقاول در سالن، تهویه بیشتری لازم است.
تحرک کمتر می شود زیرا تحرک کمتر حالت عصبی در پرندگان ایجاد می کند و هر نوع تنش و تحریک بر تولید آن تاثیر زیاد دارد.

 

روشی بستر

سیستم بستر یکی از روش های پرورش است و معمولا برای پررش جوجه، نیمچه و قرقاول مولد استفاده می شود. در این سیستم دما و رطوبت از مسائل مهم و مورد توجه می باشند. یک بستر خوب می بایستی توانایی زیادی در جذب رطوبت حاصل از فضولات را داشته باشد. و باید همیشه از مواد نرم، خشک، تمیز و فاقد گرد و خاک استفاده شود.

مواد بستر معمولاً با فضولات مخلوط شده و حرارت ناشی از تخمیر کود باعث ایجاد حرارت و در نتیجه خشک نگه داشتن بستر می شود. ضخامت یک بستر خوب می بایستی ۱۲ تا ۱۵ سانتیمتر باشد. هرچه بستر نرم تر باشد پرنده بیشتر احساس راحتی نموده و می تواند در آن احساس راحتی کند. بعلاوه بستر مقدار زیادی از رطوبت را گرفته و به گرم شدن سالن در زمستان کمک می کند. خشک نگه داشتن بستر به جلوگیری از ابتلا به بعضی از بیماریها کمک می کند.

کانال تلگرام

بازار خرید و فروش پرنده مسترت

درباره‌ی علیرضا دانش فر

دنیای کارآفرینی تنها رویاییست که اون رو عاشقانه دنبال می کنم. زمانی که تصمیم گرفتم سری به صنعت پرورش بزنم به هیچ وجه فکر نمی کردم این حوزه اینقدر بزرگ، جذاب و چالش برانگیز باشه. در حال حاضر معتقدم تا چند وقت دیگه صنعت پرورش در ایران متحول و کارآفرینان زیادی در این صنعت تولیدات و محصولاتشون رو جهانی خواهند کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *