آخرین خبرها
خانه / پرورش ماکیان / بوقلمون / صفر تا صد راه اندازی سالن پرورش بوقلمون

صفر تا صد راه اندازی سالن پرورش بوقلمون

پرورش بوقلمون

بوقلمون یکی از بزرگترین گونه های پرندگان است که در حال حاضر در صنعت بزرگ و پرورش بسیار درآمدزا می باشد پس با شناخت و آگاهی این نوع پرنده می توانید چشم اندازی بلند در مورد کارآفرینی و کسب سود و درآمد از این نوع پرنده داشته باشید. پرورش و تکثیر این پرنده در بین پرورش دهندگان جای عظیمی باز کرده است پس شما اگر به دنبال اطلاعات کامل و جامع و هم چنین شیوه های نگهداری و تکثیر و مراقبت و ارایه این نوع پرورش به بازار هستید مطالعه مقاله ما را از دست ندهید چون به صورت کاملا حرفه ای از صفر تا صد این پرنده را کاملا توضیح دادیم و به  وسیله این مطالب کاربردی شما را راهنمایی می کنیم.

مشخصات بوقلمون

فرمانرو:جانوران

شاخه:طنابداران

رده:پرندگان

راسته:ماکیان

 

خصوصیات ظاهری بوقلمون

بوقلمون ها بر اساس نوع جنسیت ماده و نر از لحاظ ظاهری و جثه تفاوت های دارند که بر اساس شناخت این تفاوت ها می توانید به راحتی آنها را از هم تشخیص بدهید.

 

۱ . ماده ها

بوقلمون های ماده دارای ریش کوچک و غیر قابل انعطاف هستند و زایده سیمی و غبغب هم ندارند و به راحتی از نوع نر قابل تشخیص هستند.

 

۲ . نرها

نرها معمولا سنگین تر از ماده ها هستند و هم چنین گوشت آنها نیز لذیذتر است در هنگام بلوغ، زواید سیمی برجسته و قابل تشخیص در وسط سینه خود دارند و زایده منقاری بزرگ و افتاده آنها قابل تشخیص است. غبغب صورتی آنها در سن ۵ هفتگی بروز می کند. بوقلمون های نر اغلب از همان روزهای ابتدای بیرون آمدن از تخم به چرا و راه رفتن مشغول می شوند.

 

 انواع بوقلمون ها

بوقلمون ها به دونوع محلی و وحشی تقسیم می شوند که بر اساس ظاهر و نحوه پریدن تقسیم می شوند.

 

۱ . بوقلمون محلی یا صنعتی

این نوع بوقلمون ها به رنگ سیاه و خاکستری یا رنگ سیاه با لکه ها خاکستری در اکثر روستاها و سالن های پرورش دیده می شود قادر به پریدن نیستند.

 

۲ . بوقلمون وحشی

این نوع بوقلمون ها همه چیز خوار هستند و غذای خود را از زمین، بوته ها و در ختچه ها به دست می آورند این نوع توانایی پرواز تا چند صد متر را دارند.

 

مزیت های پرورش بوقلمون ها

در ابتدا اشاره ای به گوشت و فواید استفاده از این نوع پرنده داریم گوشت بوقلمون پس از قرقاول از لذیذترین گوشت ها می باشد و خواصی مثل فسفر موجود در آن ۴ برابر میگوی دریایی و به میزان بسیار بالایی امگا ۳ دارد که امگا ۳ خود باعث باز شدن مجاری عروقی بدن می شود و هم چنین فاقد اوره و اوریک است و از آنجایی که می دانیم اوریک اسید عامل سکته مغزی می باشد پس مصرف گوشت بوقلمون بسیار توصیه می شود.

نیز به علت عدم وجود چربی میان بافتی پس از پخت برعکس گوشت گوسفند و گاو و مرغ و گوساله از حجم آن کم نمی شود حال به ویژگی های منحصر به فرد بوقلمون می پردازیم.

به علت مقاومت نسبتا بالای بدن این پرنده در مقابل بیماری ها و عوامل بیماری زا نسبت به بقیه ماکیان  و به راحتی نسبت به آب و  هوای جدید سازگار می شود و با اینگه زیستگاه اولیه آن مناطق گرم بوده ولی در مناطق سردسیری هم دوام داشته و رشد و تولید مثل می کند.

عرضه این نوع گوشت و محصول به کشتارگاه و تامین نیاز بازار و در امان ماندن از فشارهای لحظه ای بازار پس یکی از بهترین و پر بازده ترین ماکیانی است که ما پرورش و تکثیرش را به تمام پرورش دهندگان توصیه می کنیم.

 

امکانات مورد نیاز پرورش بوقلمون

بهترین پیشنهاد سایت ما برای شروع کار در زمینه پرورش بوقلمون، پرورش در تعداد کم و عرضه در بازارهای محلی می باشد و با این روش هم به تجربه کافی می رسید و هم قبل از سودآوری مشمول خسارت نمی شوید و پس از گذراندن مرحله ابتدایی که کسب تجربه و مهارت است می توانید قدم بعدی یعنی پرورش در تعداد بیشتر را شروع کنید که ما در اینجا تجهیزات لازم و مورد نیاز را توضیح می دهیم.

 

۱ . فضای لازم

فاکتور مهم و مناسب در پرورش فضا و محیطی است  که جوجه ها در آن رشد می کنند که بر اساس سن جوجه و جثه و وزن آنها می توانید فضاهای زیر را در نظر بگیرید.

در هفته اول ۳۰ جوجه در هر متر مربع

در هفته ۲ – ۴ تعداد ۲۰ جوجه در هر متر مربع

در هفته ۵ – ۶ تعداد ۱۰ جوجه در هر متر مربع

در هفته ۷ – ۸ تعداد  ۸ جوجه در هر متر مربع

در هفته ۹ – ۱۲ تعداد ۵ عددجوجه در هر متر مربع

در هفته ۱۳ – ۲۰ تعداد ۲ – ۳ بوقلمون در هر متر مربع

۲ . دمای مورد نیاز

 دما در سنین مختلف رشد متفاوت است. در شروع دوره پرورش و در سالن دما را در حدود ۳۴ الی ۳۶ درجه سانتی گراد تامین کنید و این دما را در اواخر هفته اول به ۳۲ درجه سانتیگراد برسانید، سپس دما را در هفته دوم ۲۹، هفته سوم ۲۶، در هفته چهارم ۲۴ هفته پنجم ۲۱ درجه سانتی گراد و از هفته ششم تا پایان دوره دمای ۱۸درجه سانتی گراد را حفظ نمایید.

در روزهای اول سعی کنید جوجه ها از سیستم گرمایشی دور نشوند چون ممکن است سرما بخورند و کنترل کردن دما را فراموش نکنید.

۳ . تهویه و رطوبت

برای رشد بهتر جوجه ها باید فضای محیط دارای سیستم تهویه باشد که می توانید از پنجره با توری مناسب و یا فن استفاده کنبد لازم به ذکر است در محیط نباید رطوبت بیش از اندازه و یا خشکی زیاد باشد این امر خود باعث بروز بیماری و ضعف در عملکرد و رشد جوجه ها می شود.

۴ . بهداشت 

برای رشد و عملکرد خوب باید هر روز زمین و سطوح قابل لمس با جوجه ها را ضدعفونی و شست و شو داد و رعایت بهداشت در پیشگیری بیماری بسیار تاثیرگذار است.

۵ . استفاده از نور برای پرورش بوقلمون

نوردهی در سالن پرورش به سن بوقلمون ها بستگی دارد ولی سعی کنید ابتدا شدت نور بسیار زیاد و به مرور نور را کم کنید و می توانید از فرمول استاندارد زیر برای میزان درست نوردهی استفاده کنید.

۱ . سن  ۰ – ۶ هفتگی

در ۴۸ ساعت اول به طور دائمی از نور استفاده می‌شود، سپس میزان روشنایی را به مرور به ۱۴ الی ۱۸ ساعت می‌رسانند سعی کنید مرحله به مرحله و آهسته نور را کم کنید.

۲ . سن ۶ – ۲۲ هفتگی

از ۱۴ ساعت نور باشدت کم استفاده می‌شود.

۶ . سیستم سرمایش (کولر یا کول پد)

۷ . اتوماسیون (جهت کنترل اتوماتیک سالن)

۸ . سنسور گاز آمونیاک(بر حسب نیاز)

۹ . سنسور گاز co٢

۱۰ . سنسور دما (دماسنج)

۱۱ . آبخوری

۱۲ . دانخوری

۱۳ . لوله کشی آب

۱۴ . مخزن آب

 

پرورش جوجه بوقلمون ها

نگهداری جوجه بوقلمون ها در روزهای اول از بهداشت و ضدعفونی کردن محیط شروع و سپس استفاده از سیستم گرمایشی را ادامه دهید .

در روش بستر و کاغذ و کارتن هایی در زیر پای جوجه ها استفاده کنید و مراقب باشید جوجه ها کاغذ را نخورند و هم چنین می توانید از توری هایی برای زیر پا استفاده کنید ولی توری ها نباید سوراخهای بزرگ داشته باشند که پای جوجه ها در آنها قرار گیرند و موجب آسیب شوند.

جوجه ها تغذیه و خوردن دانه را به خودی یاد نمی گیرند پس باید با ترغیب کردن آنها با استفاده از تخم مرغ پخته شده یا علف های سبز یا آوردن جوجه هایی کمی بزرگتر در بین آنها، اشتیاق و علاقه را در خوردن تقویت کرد.

در روزهای اول نهایت حوصله را در نحوه آموزش خوردن دانه و آب نسبت به جوجه ها داشته باشید.

بوقلمون های مادر نسبت به بقیه پرندگان مراقبت از جوجه ها نمی کنند حتی گاهی باعث تلف شدن جوجه ها می شوند پس در این زمان حساس بسیار از جوجه ها مراقبت کنید تا مبادا اتفاقی برای جوجه بیافتد.

سن بلوغ رسیدن جوجه ها به نحوه جوجه کشی بسیار بستگی دارد و در زمان بلوغ جوجه ها به حداکثر مرغوبیت و کیفیت خود رسیده اند پس از این زمان دیگر بوقلمون ها شروع به ذخیره چربی می کنند و از کیفیت گوشت شان کاسته می شود پس در این زمان، بهترین زمان ممکن برای ارسال آنها به کشتارگاه و یا جفت گیری می باشد.

وزن ماده ها در بهترین حالت ۷٫۵ الی ۸ کیلوگرم و بوقلمون های نر ۱۲ الی ۱۳ کیلوگرم می باشند البته امروز با اصلاح نوع ژن این وزن را دستکاری کرده اند.

 

تغذیه

در بوقلمون ها بر اساس سن، جنسیت و همین طور نژاد، مقدار مواد غذایی که مصرف می کنند متفاوت است ولی یک بوفلمون سالم و از لحاظ وزنی ایده آل باشد باید جیره غذایی با کیفیتی را استفاده کند در زیر بر اساس سن ،نوع جیره غذایی را در سنین مختلف رشد توضیح میدهیم .

۱ . بوقلمون ها مثل بقیه پرندگان در روزهای اولیه رشد خود نیاز به دانه و غذا ندارند بلکه از همان محتویات کیسه زرده که به درون شکم خود کشیده اند استفاده می کنند در این زمان بسیار نیاز به مراقبت دارند.

۲ . جوجه های بوقلمون ها در سن ۷ الی ۸ هفتگی سریع ترین رشد را دارند پس در این بازه زمانی باید بهترین و قوی ترین جیره غذایی را استفاده کنندو به مرور و با افزایش سن در ۱۴ الی ۱۵ هفتگی به اوج رشد و بلوغ می رسند و سپس از سیر رشد آنها کم می شود و در سن ۲۱ الی ۲۲ هفتگی رشد ثابت می ماند پس با توجه به این مسیر نوع تغذیه و مقدار ان هم ثابت می ماند.

اجزای جیره ۱ تا ۳ هفتگی

ذرت ۳۸۰ سویا ۵۳۵ روغن سویا ۲۷ کربنات کلسیم ۱۳ دیکلسیم فسفات ۱۸% ۲۸/۵ جوش شیرین ۲/۴ نمک ۲ مکمل ویتامینه و معدنی ۵ متیونین ۲/۵ لیزین ۱/۵ مولتی انزیم ۰/۵ نیتاز ۰/۶ توکسین پایندر ۲ مجموع ۱۰۰۰

 

اجزای جیره ۳ تا ۷ هفتگی

ذرت ۴۳۲/۵ سویا ۴۸۵ روغن سویا ۲۹ کربنات کلسیم ۱۳ دیکلسیم فسفات ۱۸% ۲۵ جوش شیرین ۲/۲ نمک ۲ مکمل ویتامینه و معدنی ۵ متیونین ۲/۵ لیزین ۱/۵ مولتی انزیم ۰/۵ نیتاز ۰/۶ توکسین پایندر ۲ مجموع ۱۰۰۰

 

اجزای جیره ۷ تا ۱۱ هفتگی

ذرت ۵۰۰ سویا ۴۲۰۰ روغن سویا ۳۰ کربنات کلسیم ۱۳ دیکلسیم فسفات ۱۸% ۲۱ جوش شیرین ۲/۲ نمک ۲ مکمل ویتامینه و معدنی ۵ متیونین ۲/۴ لیزین ۱/۵ مولتی انزیم ۰/۵ نیتاز ۰/۶ توکسین پایندر ۲ مجموع ۱۰۰۰

 

اجزای جیره ۱۱ تا ۱۵ هفتگی

ذرت ۵۶۶ سویا ۳۵۵ روغن سویا ۳۵ کربنات کلسیم ۱۳ دیکلسیم فسفات ۱۸% ۱۵/۵ جوش شیرین ۲/۲ نمک ۲ مکمل ویتامینه و معدنی ۵ متیونین ۲/۴ لیزین ۱/۵ مولتی انزیم ۰/۵ نیتاز ۰/۶ توکسین پایندر ۲ مجموع ۱۰۰۰

 

اجزای جیره ۱۵ تا ۱۹ هفتگی

ذرت ۶۲۵ سویا ۲۹۴/۴ روغن سویا ۴۰ کربنات کلسیم ۱۳ دیکلسیم فسفات ۱۸% ۱۲ جوش شیرین ۲/۲ نمک ۲ مکمل ویتامینه و معدنی ۵ متیونین ۲/۱ لیزین ۱/۲ مولتی انزیم ۰/۵ نیتاز ۰/۶ توکسین پایندر ۲ مجموع ۱۰۰۰

 

اجزای جیره ۱۹ هفتگی تا کشتار

ذرت ۶۸۷ سویا ۲۳۰ روغن سویا ۴۴/۴ کربنات کلسیم ۱۳ دیکلسیم فسفات ۱۸% ۱۰ جوش شیرین ۲/۲ نمک ۲ مکمل ویتامینه و معدنی ۵ متیونین ۲/۱ لیزین ۱/۲ مولتی انزیم ۰/۵ نیتاز ۰/۶ توکسین پایندر ۲ مجموع ۱۰۰۰

مقدار آب لازم برای بوقلمونها در تغذیه بوقلمون

بوقلمونها میتوانند کمبود غذا را تحمل کنند، ولی بی آبی، آنها را دچار ناراحتی های گوناگون می کنند.

بوقلمون ها در آغاز تخمگذاری، روزانه حدود یک لیتر آب نیاز دارند.

مقدار مصرف آب بوقلمون ها نسبت به غذا، دو به یک است.

یعنی دو قسمت آب و یک قسمت غذا مصرف میکنند.

آب در پرورش بوقلمون ها بسیار زیان آورتر از کمبود آب است.

برای هر بوقلمون باید پنج سانتیمتر طول آب خوری را در نظر گرفت.

برای هر ده بوقلمون باید یک ظرف آبخوری که گنجایش سه تا پنج لیتر آب را داشته باشد قرار دهیم.

 

رعایت بهداشت در پرورش و نگهداری بوقلمون

جلوگیری از آلوده شدن خوراک، دان و آب جوجه بوقلمونها به وسیله مدفوع و آلودگیهای دیگر در پیشگیری از بیماریها -بسیار مهم است.

برای سلامت جوجه بوقلمون ها، آنها را باید در لانه تمیز که هوای خوب و نور مناسب دارد، نگهداری کنید.

برای جلوگیری از انتقال بیماری، در هر دوره پرورش و یا هر چند وقت یکبار، لانه و وسیله های دانخوری و آبخوری را-به طور کامل تمیز و ضدعفونی کنید.

عوض کردن و تمیزکردن به موقع کف آشیانه برای جوجه بوقلمون ها، یکی از راههای جلوگیری از دچار شدن آنها به بیماری است.

برای بستر کف جایگاه و لانه بوقلمون باید از موادی مانند کاه، کلش و یا خاک اره نرم استفاده کرد.

 

جفت گیری بوقلمون ها

جفت گیری نرها با خرامیدن (با ناز و عشوه راه رفتن) نرها در چراگاه آغاز می شود در حالت طبیعی برای جفت گیری تناسب بین نر و ماده ها بسیار مهم است و به ازای ۱ بوقلمون نر، ۵ بوقلمون ماده در نظر گرفته می شود و هر ۱ بوقلمون ماده در یک سال ۴۰ الی ۵۰ تخم می گذارد و بیشتر از این تعداد بر اثر کیفیت نامناسب و ناباروری می میرند و از بین می روند.

بوقلمون های نر بسیار در جفت یابی و انتخاب ماده خاص حساس هستند پس لازم است یادآوری کنیم پس از ۱۵ روز بوقلمون های نر را تغییر دهید. این نوع روش که بوقلمون های نر و ماده را در مجاورت یکدیگر قرار می دهید روش سنتی می باشد شما با یک روش دیگر نیز می توانید بوقلمون ماده را بارور کنید که در اینجا به صورت مختصر توضیح می دهیم.

با جمع آوری اسپرم نر و انتقال آن به دستگاه تناسلی بوقلمون ماده می توانید این روش را جلو ببرید که امتیاز بالای این روش، حفظ باروری بالای بوقلمون ها در فصل تولید مثل و زاد و ولد است که در این روش رعایت تغذیه مناسب، تعویه و دمای هوا و آب کافی و بهداشت و ضدعفونی بودن محیط از شاخص های اصلی روش است.

 

بیماری های بوقلمون

در اینجا سعی بر این داریم به خلاصه ای از بیماری های این نوع پرنده پرورشی بپردازیم که شما پرورش دهنده عزیز با مراقبت و رعایت کردن به پیشگیری از این نوع بیماری ها بپردازید و اگر بوقلمون شما دچار این بیماری ها شد از علایم و نشانه ها آگاهی داشته باشید و همین طور به درمان پرنده خود بپردازید.

 

۱ . بیماری نیو کاسل

علایم بیماری: نفس نفس زدن ٬ترشحات بینی و گاهی صدای خس خس ٬وجود زخم در روی غدد پیش معده . علائم عصبی پس از چند روز ظاهر می شود نظیر پیچیدن گردن و سر، فلجی پا و بال ها علائم گوارشی مانند اسهال، خونریزی روی غدد و پیش معده و اسهال سبز.

درمان: بهتریت راه پیشگیری است. سویه های مختلف واکسن نیوکاسل موجود است که میتوان استفاده نمود.

 

۲ . نام بیماری: مایکو پلاسموز بوقلمون

نشانه ها: جوجه های جوان نشانه های خفیف تنفسی و گاهی سینوزیت ٬ بعضی اوقات پیخ خوردگی  و گاهی نیز اختلالاتی در پاها دیده میشود ٬بی اشتهایی شدید نیز بروز میکند.
درمان: تهیه جوجه از گله ای که عاری از این میکروب باشد بهترین راه است ولی استفاده از لینکو مایسین یا جنتا مایسین میزان بروز تورم کیسه های هوایی را کاهش میدهد و وزن را افزایش میدهد.

 

۳ . نام بیماری: سینوزیت عفونی

نشانه ها : لاغری و زمین گیر شدن و ایجاد تاول در ناحیه سینه به دلیل نشستن زیاد.
درمان : تهیه جوجه از گله مادر عاری از بیماری. تترا سایکلین ها، لینکو مایسین، لینکواسیکتین، تایلوزین در این بیماری تا حدی موثر است.

 

۴ . نام بیماری: سینوزیت عفونی

نشانه ها: تورم، ترشحات زیاد بینی، التهاب کیسه های هوایی، لاغری و کاهش وزن بدن
درمان: تهیه جوجه از گله های مادر عاری از بیماری و جلوگیری استرس، تایلوزین و تتراسیکلین تا حدی موثر است.

 

۵ . نام بیماری: کلی باسیلوز

نشانه ها: کیسه هایی هوایی ضخیم میشود و ترشحات پنیری شکل دیده میشود .
درمان: رعایت بهداشت در گله و جلوگیری از استرس در پیشگیری موثر است. کلرامفنیکل، فورازولیدون در درمان آن موثر است.

 

۶ . نام بیماری: عفونت کیسه زرده

درمان : توسط آنتی بیوتیک های وسیع الطیف توصیه میگردد بعد از ورود جوجه درمان با فلومکوئین شروع گردد.

 

۷ . نام بیماری: تاول سینه

نشانه ها: در آغاز محل زخم بصورت آبسه ظاهر میشود و در نهایت به منطقه ای از بافت دلمه ای مبدل میشود و باعث افت کیفیت لاشه میشود .
درمان : وجود بستر مناسب در سالن پرورش و جداکردن پرنده هایی که بعللی بیش از حد روی سینه مینشینند.

 

۸ . نام بیماری: آسیت

نشانه ها: تجمع مایع آسیتی کاهش رنگ در محوطه سینه ای شکمی و بزرگ شدن قلب راست از علائم آسیت است.
درمان: جهت پیشگیری باید تهویه سالن را مناسب کرد و به دمای سالن و میزان نمک در جیره توجه نمود.

کانال تلگرام

بازار خرید و فروش پرنده مسترت

درباره‌ی علیرضا دانش فر

دنیای کارآفرینی تنها رویاییست که اون رو عاشقانه دنبال می کنم. زمانی که تصمیم گرفتم سری به صنعت پرورش بزنم به هیچ وجه فکر نمی کردم این حوزه اینقدر بزرگ، جذاب و چالش برانگیز باشه. در حال حاضر معتقدم تا چند وقت دیگه صنعت پرورش در ایران متحول و کارآفرینان زیادی در این صنعت تولیدات و محصولاتشون رو جهانی خواهند کرد.

یک نظر

  1. عاشقانه به پرورش بوقلمون علاقه دارم وهم مکان وهم نیروی کارش را دارم اما از گرفتن یا نگرفتن کار می ترسم در حالی است که دوالی سه ماهی است بیکارم وکارم را از دست داده ام لطفا راهنماییم کنید …ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *