عروس هلندی پرنده ای که این روزها توانسته جایگاه فوق العاده خوبی را در میان ایرانیان برای خود دست و پا کند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم این مقاله ی جامع را برای شما دوستداران پرندگان به خصوص عروس هلندی تهیه کنیم. همانطور که با رسالت مجموعه مسترپت آشنا هستید ما بدنبال معرفی، نگهداری، پرورش و از همه مهمتر بستری مناسب برای کاری پر حجم با در آمدزایی فوق العاده خوب در گونه های مختلف جانوری اعم از پرندگان آبزیان و… هستیم. بنابراین برآن شدیم تا به عنوان نخستین کار برای شروع و حرکت بزرگ خود که البته نیازمند همراهی شما عزیزان است، عروس هلندی را انتخاب و معرفی کنیم. این مقاله که هدفش پرداختن به نکات و موضوعاتی راجع به این پرنده است مقدمه ای خوب برای شما عزیزانیست که مایلید با این گونه ی زیبا آشنا و به نگهداری و در نهایت به پرورش و درآمدزایی از آن اهتمام ورزید.
دوستان عزیز، طبق آمار گونه های شناخته شده ی پرندگان در حال افزایش است به طوری که در ایران سال ۱۳۵۲ تعداد ۴۸۵ گونه پرنده شناخته شده بود اما در شرایط فعلی این تعداد به ۵۳۷ گونه رسیده که از این میان سه چهارم آن مهاجر هستند. اهمیت جهانی برای مراقبت و پرورش پرندگان مختلف در جهان به حدیست که از سال ۲۰۰۶ سازمان ملل «روز جهانی پرندگان مهاجر» را تاسیس کرد تا هر سال در تاریخ ۱۰ می برابر با ۲۰ اردیبهشت، با یک شعار جهانی، توجه جوامع به این موجودات جلب شود.
در طی سال های اخیر در دنیا و ایران در کنار حفظ گونه های مختلف پرندگان، صنعت ناشناخته ی بزرگ و پر استعدادی برای تولید، پرورش و تجارت پر سود پرندگان، شکل گرفته است. اما ما در کشور مان با چنین صنعت بزرگی آنطور که باید آشنا باشیم نیستیم و متاسفانه دستمان از حمایت و تشویق نیز خالی بوده است.
اما چرا عروس هلندی؟
عروس هلندی نیز از جمله گونه های مهاجر می باشدکه در نقاط مختلف دنیا مورد پرورش و نگهداری قرار گرفته است و بسیاری از مردم جهان جهت سرگرمی در منزل، از عروس هلندی استفاده می کنند. زادگاه نخستین عروس هلندی اقیانوسیه و استرالیاست و دارای گونه های رنگی مختلف زیباییست که در این مقاله به آنها می پردازیم. آنها با نام طوطی کاکل دار و طوطی کاکل سفید معروف هستند. عروس هلندی را در زبان انگلیسی کوکاتیل، در زبان عربی الکوکاتیل و در زبان فارسی طوطی کاکل دار یا عروس هلندی می نامند.
این پرنده فوق العاده زیبا، خوش حرکت و بامزه بوده و دنیای تجارتی را با همین لوندی و زیبایی به روی خود در ایران و جهان باز کرده است. با توجه به قیمت های گران طوطی های بزرگ و سختی نگهداری از آنها عروس هلندی پرنده ی ایده آل از بین طوطی سانان، و گزینه ی مناسبی برای انتخاب شما عزیزان می تواند باشد. بطور کلی عروس هلندی سر و صدای خیلی کم و حتی حساسیت های کمتری نسبت به طوطی های بزرگ دارد. عروس های هلندی حدود ۲۵ تا ۳۰ سال عمر می کنند و جزو طوطیان دم بلند محسوب می شوند. نگهداری آن ها بسیار آسان می باشد و توانایی تقلید صوت ها و آواها را دارند. ۳۴ درصد از انسان هایی که در آمریکا زندگی می کنند، در خانه هایشان از عروس هلندی نگهداری می کنند.
همچنین بسیاری از دانشمندان جهان دریافتند که پرورش پرندگان زینتی تاثیر مثبتی بر زندگی انسان ها می تواند داشته باشد. برای مثال در بسیاری از مدارس کشورهای صنعتی بزرگ، برای مسئولیت پذیر کردن کودکانشان، پرورش و نگهداری از پرندگان را به خانواده ها توصیه می کنند. همچنین نگهداری از این پرندگان می تواند در درمان بیماری های روانی موثر باشد و برای کودکانی که خجالتی و کم رو هستند و کودکانی که لکنت زبان دارند، نگهداری از این پرندگان موثر است. شما می توانید پرندگان زینتی را برای سالمندانی که از تنهایی رنج می برند مثل پدر و مادر هدیه دهید و آن ها را خوشحال کنید.
آیا این دلایل برای آنکه مایل به نگهداری و پرورش این پرنده شوید کافی نیست؟ بخصوص که تصمیم داریم از دریچه ی درآمد زایی از عروس هلندی به عنوان یک الویت مهم به آن نگاه کنیم.
کسب درآمد از طریق پرورش عروس هلندی
عروس هلندی، یکی از پرندگان زیبا و آرام است که نگهداری از آن، آسان و دلنشین است. پرورش عروس هلندی، از جمله فعالیت های پر سود است. شما از طریق پرورش عروس هلندی می توانید به درآمد خوبی دست پیدا کنید. نگهداری عروس هلندی از همه لحاظ سودآور است زیرا عروس هلندی خیلی زود با صاحبش ارتباط برقرار می کند و نگهداری از آن، کار سختی نیست. این پرنده های زیبا و باهوش، به سادگی تکثیر می شوند. به علاوه، از آن پرندگانی هستندکه همیشه مشتریانی دست به نقد دارد و فروش آن، پول زیادی به دنبال خواهد داشت.
نگهداری عروس هلندی از جمله فعالیت هایی است که در خانه انجام شدنی است و تمام اعضای خانواده را نیز سرگرم می کند. در کنار این سرگرمی لذت بخش، شما می توانید چندین میلیون تومان درآمد داشته باشید. در نتیجه اگر به دنبال کارآفرینی و کسب درآمد در منزل هستید، بدانید که به کمک پرورش عروس هلندی می توانید پول خوبی به دست آورید.
انواع مختلف عروس هلندی در بازار موجود است که از نظر سن، جثه و رنگ با یکدیگر فرق دارند. بازه ی قیمت عروس هلندی متنوع است. پرنده های بالغ معمولا از ۳۵۰ هزارتومان به بالا قیمت می خورند. با این تفاسیر، می توانید درآمد نگهداری از عروس هلندی را محاسبه کنید.
درآمد نگهداری عروس هلندی، به تعداد پرنده هایی که نگهداری می کنید بستگی دارد. شما با مراقبت از عروس هلندی، فروش تخم آنها و تکثیر و جوجه کشی آنها می توانید به مبالغ بالایی در ماه دست یابید.
بطور مثال شما با دو جفت عروس هلندی می توانید به درآمد ماهیانه ۲ تا ۳ میلیون برسید.
بسیاری از افراد با تجربه که سال ها به نگهداری عروس هلندی پرداخته اند، از راه مراقبت از عروس هلندی توانسته اند به درآمدهای بالایی دست پیدا کنند.
انواع نژادهای عروس هلندی
عروس هلندی تا پیش از مهاجرت از اقیانوسیه بیشتر در رنگهای خاکستری-سفید تکثیر می شدند. اما پس از مهاجرت و در اثر جهشهای گوناگون نژادهای دیگری نیز از انها شکل گرفتند که در زیر به معرفی و توضیح انها می پردازیم.
نژاد خاکستری
رنگ اصلی و رایج ترین عروس هلندی این رنگ است . در این نژاد رنگ بدن ترکیبی زیبا و خاص از خاکستری با زمینه سفید در بالها ست. کاکل به رنگ خاکستری و حتی به رنگ زرد باشد. و اغلب دیده شده لکه نارنجی رنگ بر روی دو طرف گونه وجود دارد. اما ماده ها برخلاف نرها که سرشان به رنگ زرد است، مشخصا رنگ سرشان خاکستریست و خطوط راه راه زرد رنگی زیر دمشان می باشند .عجله نکنید و برای دیدن چنین خلقت زیبا تا پس از نخستین پریزی کامل و نزدیک به پانزده تا هجده ماهگی منتظر بمانید.
نژاد ابلق
نخستین دگرگونی و جهش رنگی در عروسها باز می گردد به روزگارانی که آنها سر از امریکا در آوردند. حدود سالهای ۱۹۲۰ میلادی و آن هم رنگ ابلق بود. از بارزترین مشخصه های این نژاد گستردگی رنگ زرد در بدن پرنده است و بالها به رنگ خاکستریست.
صدفی
یکی دیگر از نژادهای زیبای رنگی عروسها صدفیست. در این نژاد رنگ خاکستری بر زمینه ی سفید پرها به زیبایی نشسته است و مانند نژاد خاکستری به رنگ خاکستری سر زرد و گونه های نارنجی می باشند.
گلباقالی
نژاد شگفت انگیز دیگر واژه ی بامزه و شیرین گلباقالیست. در این نژاد پرها خاکستری باز بر روی زمینه زرد است و زیبایی خاصی به پرنده می دهد. و معمولا رنگ سر زرد و گونه هانارنجی می باشند. گونه دارچینی یا سیانمون همانطور که از اسمش پیداست رنگ پرها بسیار روشن و اغلب به رنگ قهوه ای بازمی باشد. و تفاوتی در رنگ سر و گونه با نژادهای قبلی نیست.
نژاد نقره ای
نژاد نقره ای عروسها شباهت زیادی به نژاد خاکستری انها دارد. و تنها وجه تمایز آنها این است که بدن به رنگ سفید می باشد. معمول است که راه شناسنایی نر و ماده در این نژاد کدر بودن رنگ ماده ها است .
نژاد لوتینو
در نژاد لوتینو رنگ کل بدن مانند گونه های ابلق زرد بوده و شگفتی این نژاد تیره تر بودن این رنگ در سر انهاست. رنگ سر نسبت به رنگ زرد بدن تیره است. و هرچه این تفاوت و برتری رنگ سر بیشتر باشد پرنده را اصیل تر معرفی می کند و برارزش و قیمتش می افزاید. در این نژاد رنگ کل بدن می تواند زرد مایل به سفید و یا سفید به نظر آید. که گونه ای به مراتب خاص تر خواهد بود. دیده شده در برخی از عروس هلندی های لوتینو در برخی قسمتهای پشت سر پر وجود دارد و تاس می باشند.
صورت سفید یا وایت فیس
صورت سفیدها از نظر رنگ پرها تفاوتی با نژاد خاکستری ندارند. اما بزرگترین تفاوتشان با یکدیگر رنگ نارنجی دو طرف گونه است که صورت سفیدها چنین مشخصه ای ندارند. نرهای این نژاد این طور که بعمل امده، رنگ سر به سفید است و در ماده ها به رنگ خاکستری و رنگ بدن می باشد. صورت سفیدها را خود به دو نوع تقسیم می کنند.
صورت سفید مرواریدی
عروس هلندی صورت سفید مرواریدی پرهای خاکستری بر روی زمینه سفید را داراست. جالب است بدانید این گونه اغلب ماده هستند. زیرا پس از شش ماهگی و نزدیک بلوغ پرنده همچنان رنگ مرواریدی پرهای خود را حفظ می کنند. در حالیکه نرها رنگ مرواریدی خود را از دست می دهند و همانند وایت فیس معمولی خواهند شد.
صورت سفید ابلق
صورت سفید های ابلق ترکیبی از رنگ خاکستری و سفید را در نواحی مختلف بدن دارند اما رنگ برتر سفید است.
آلبینو
این نژاد طرفدادران بسیاری در ایران و دنیا دارد. چون از نظر نژادی هیچ گونه ای با آن مقایسه نمی شود و تا پدربزرگ و مادربزگشان و حتی یک نسل عقب تر با خود جفت خورده اند و نژاد نابی دارند. این رنگ یک جهش رنگی ست و به این گونه ی پرنده نیز معطوف نمی شود. بنابراین اگر شما عروسی یکدست سفید بدون حتی لکه ای دارید، شما صاحب اصیل ترین عروس هستید. چشمان قرمز و پاهای روشن و صورتی مه هم اوایی زیبایی با بدن کشیده و متناسب پرنده دارد دو مشخصه ی مهم البینو بودن پرنده اتان محسوب می شود.
تعیین جنسیت عروس هلندی
راههای بسیاری توسط اشخاص و افراد گوناگون برای تعیین جنسیت عروس هلندی عنوان شده که بطور مستقل و قطعی نه می توان آنها را تایید و نه می توان انها را بطور کل رد کرد. مطمئن ترین راه که بسیاری از پرنده بازان نیز بران تاکید دارند روش ژنتیک است که این تکنولوژی هم مانند همه جا موثر واقع شده است. اما جنسیت برخی از گونه هایی را که خدمتتان معرفی شد می توان از روی رنگ و رفتار تشخیص داد. به عنوان مثال برای تشخیص نر یا ماده بودن به ظاهر طوطی کاکل دار نگاهی بیندازید. نرها گونه نارنجی تری نسبت به ماده دارند. اما همانطور که گفته شد این روش برای همه ی نزادها کاربرد ندارد مثلا در نژاد آلبینو تشخیص نر و ماده مشکل است.
پرندگان ماده نسبت به نر آرام ترند و نرها بیشتر آواز می خوانند. در اکثر عروسهای نر تاج بلند تر و رو به جلو می باشد.
عروسهای نر پاهای کاملا صافی دارند و نسبت به ماده ها هنگامی که روی میله نشسته اند جمع تر و بسته تر به نظر می ایند. ضمن آنکه اندازه ی پاها و همچنین ناخن ها کمی ممکن است کوتاه تر باشد.
صورت سفیدهای مرواریدی همانطور که عرض شد اکثرا ماده هستند. یا در نژاد نقره ای تیره گی رنگ پرها بیشتر به سوی ماده بودن تمایل دارد. گفته شد که در نژاد خاکستری رنگ مانند صورت سفید ها رنگ سر پرنده متمایز کننده ی جنسیت آن است.
در لوتیونها روشی معمول این گونه است که در جنس نر میزان رنگ زرد به مقدار بسیاری در دم پرنده دیده می شود. و خال های سفید رنگ به سختی قابل دید هستند و معمولا رنگ زرد، روشن بوده و باعث ترکیب شدن آن با خال های سفید می شود و به همین دلیل خال ها به سختی دیده می شوند. در حالی که در جنس ماده در نور مناسب به سادگی شاهد خال های برجسته بر روی دم هستیم و حتی پس از ریزش پرها به روال قبلی رشد می کنند.
انتخاب عروس هلندی
قبل از خرید طوطی عروس هلندی باید مواردی چون جوجه یا بالغ، نر یا ماده، تک یا جفت بودن را مد نظر قرار بدهید. در زمان خرید به این نکته که چه مدت زمان می توانید از وقت روزانه خود را با عروس هلندی بگذرانید، یا در نبودتان در خانه چه کسی از آن مراقبت می کند را مورد توجه قرار بدهید. به وسایل و مواد غذایی که پرنده احتیاج دارد دقت کنید. اگر می خواهید عروس شما از خانواده و خود شما کلماتی را یاد بگیرد و به قول معروف دستی شود، بهتر است جوجه عروس را خریداری کنید. جوجه عروس ها واقعا دوست داشتنی اند. اما یادتان باشد جوجه عروس وقت و هزینه بیشتری نسبت به بالغ برای شما ایجاد خواهد کرد.
تک یا جفت؟
این مسئله برای بسیاری اهمیت دارد. کوکاتیل های جفت کمتر کلمات را یاد می گیرند. اما وجود یکدیگر در کنارهم سبب سرگرمی آن ها می شود. البته جفت طوطی کاکل سفید ممکن با هم نزاح و شوخی کنند و به یکدیگر صدمه بزنند. عروسهای تک مهربان ترند و با شما انس بیشتری می گیرند. که در صورتیکه تصمیم به پرورش و در نهایت سخنگو کردن پرنده اتان ر داشته باشید بهتر است جز شما با هیچ کس و موجودی دیگر اخت نشود.
مشخصات عروس هلندی سالم
اما، پس از انتخاب نوع عروستان و اینکه جوجه باشد یا بالغ، چنانچه قصد خرید پرنده دارید کل پرندگان فروشگاه را زیر نظر بگیرید. عروس هلندی هایی راکه کنجکاو و شاداب هستند انتخاب کنید . در ایستادن و راه رفتن باید تعادل داشته باشد و صاف حرکت کنند.چشمان پرنده باید باز و روشن باشد و اگر وقت خوراکشان رسیده اشتهای خوبی از خود نشان دهند.
مکان مناسب برای نگهداری از عروس هلندی
نگهداری عروس هلندی از جمله کارهایست که در خانه می توان بدون ایجاد زحمت و دردسر انجام داد. اما شما از قبل باید محلی را برای عروس هلندی در نظر بگیرید. مکان نگهداری از عروس هلندی، بسیار اهمیت دارد؛ زیرا این مکان، باید منبع آرامش و امنیت پرنده باشد. هنگام آوردن پرنده به خانه قفس را این طرف و آن طرف نکنید. با این کار به پرندتون استرس و وحشت وارد میشه. در چند ساعت اولیه که آن را به خانه جدید آوردید به پرنده زیاد نزدیک نشوید تا به خانه جدید عادت کند. در زیر نکاتی را به شما آموزش می دهیم.
انتخاب قفس مناسب
قفسی را برای کوکاتیل انتخاب کنید که تاج و دم بال های او به سقف و اطراف قفس برخورد نکند. کف قفس طوری ارتفاع داشته باشد که پرنده به فوضولات خود دسترسی نداشته باشد . این موضوع عامل بسیاری از بیماریها برای پرنده شما خواهد شد. قفس به گونه ای باشد که ظرف غذا به راحتی داخل قفس شود. قفس به گونه ای باشد که پرنده به طور افقی بتواند پروازهایی داشه باشد، برای خودش بازی کند. قفس را مدلی انتخاب کنید که در ورودی آن به راحتی باز نشود. کوکاتیل ها وقتی شما در قفس را باز می کنید از شما نحوه باز کردن در را یاد می گیرند. ممکن در نبود شما در قفس را باز کنند فرار کنند. یکی از دوستان من تعریف می کرد ، چند روز قبل در حیاط منزلمان عروس هلندی را دیدم که بر روی زمین نشسته آن را گرفتم . از آنجایی که نمی دانستم صاحبش کیست از آن نگهداری می کردم . تا چند روز بعد وقتی خانه نبودم و زمانی که برگشتم طوطی کاکل دار در قفس را باز کرده بود رفته بود. فهمیدم که از خانه ای که فرار کرده خودش در قفس را باز کرده و این داستان فرار از قفس همچنان ادامه دارد.
مکان گذاشتن قفس
بهترین مکان برای گذاشتن قفس می تواند، اتاق یا پذیرایی باشد. از گذاشتن کوکاتیل در آشپزخانه و حمام خودداری کنید.
محل نصب قفس عروس هلندی
عروس هلندی ها دوست ندارند نزدیک لوستر قرار بگیرند. قفس پرنده در مکانی گذاشته شود که از نور مستقیم آفتاب دور باشد، زیرا با تابش گرما دمای بدن پرندتون بالا میره و منجر به مرگش می شود. قفس را از بو و دود محیط آشپزخانه دور کنید. قفس را در مقابل وسایل سرمایشی و گرمایشی مثل کولر و بخاری و یا باد مستقیم قرار ندهید. یک طرف قفس به سمت دیوار باشد.
انتخاب اسباب بازی مناسب عروس هلندی
عروس هلندی ها تمایل زیادی به اسباب بازی ها دارند. هنگام خرید اسباب بازی ها باید به نگات زیر توجه داشته باشید.
اندازه صحیح اسباب بازی
اسباب بازی برای عروس تان انتخاب کنید که بزرگ نباشد زیرا بزرگ بودن اسباب بازی سبب صدمه به عروس هلندی خواهد شد. و در هنگام خوردن غذا و آب باعث مزاحمت پرنده نشود.
جنس اسباب بازی عروس هلندی باید از چوب محکم و با رنگ های گیاهی رنگ شده باشند، که سبب مسمومیت پرنده نشود. طناب های کنفی، نردبان های چوبی، اسباب بازی هایی که از جنس پلاستیک شکننده هستند می توانند گزینه مناسبی برای انتخاب باشند.
غذای عروس هلندی
تغذیه همواره از مهمترین بحثهای داغ و مهم در نگهداری پرندگان و حیوانات است. ضامن سلامتی هر موجود زنده ای به تغذیه ایست که مصرف می کند. عروسهای هلندی پیچیدگی چندانی در تغذیه ندارند. نکاتی که در این مقاله به آن پرداخته شده و البته مطالب جامعی که در کتاب مخصوص عروس هلندی در سایت قرار گرفته است به خوبی شما را با نوع و چگونگی تغذیه عروس هلندی آشنا می کند. بنابراین با ما همراه باشید.
دانه ها
عروس هلندی ها در طبیعت برای تامین املاح معدنی بدن خود، از طریق دانه و جوانه های گیاهان تغذیه می کنند. عروس هایی که ما در خانه از آن ها مراقبت می کنیم نباید تغذیه او به اشتباه داده شود. مهمترین عامل در کاهش عمر یک عروس هلندی تغذیه های اشتباه و نرسیدن املاح معدنی و ویتامین ها به پرنده می باشد. تغذیه غلط موجب بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری تنفسی و عفونی در پرنده می شود.
ارزن، کتان، حبوبات، دانه، غلات، جوانه دانه ها در برنامه غذایی کوکاتیل بایستی از حبوبات، دانه، غلات استفاده شود. از دانه های تازه استفاده کنید.
برای تهیه جوانه دانه ها می توانید دانه ها را شستشو دهید و آبکشی کنید. دانه ها درون یک ظرف شیشه ای همراه با آب ولرم به مدت ۲۴ ساعت در جای تاریک مثلا کمد قرار دهید. بعد ۲۴ ساعت اگر دانه جوانه نزد دانه تازه نمی باشد. این جوانه ها به سرعت فاسد می شود به اندازه خیلی کم از آن درست کنید. جوانه ها را میتوان به مدت یک یا دور روز در یخچال نگهداری کرد.
سبزیجات
سبزیجات بخش مهمی از جیره غذایی عروس هلندی می باشد. سبزیجات با رنگ سبز تیره و نارنجی تیره دارای ویتامین آ هستند. این ویتامین ها در حفظ سلامتی دهان، چشم، پر و دستگاه تنفس و مبارزه با عفونت ها نقش مهمی دارد. این سبزیجات شامل هویج، اسفناج، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین آب پز شده، کاهو، برگ کلم، برگ چغندر، جعفری، تره، شوید، گشنیز، فلفل دلمه ای، کرفس، فلفل سبز می باشد.
میوه ها
بهترین میوه هایی که برای تغذیه عروس هلندی می توانید استفاده کنید شامل: انار، پرتغال، انگور، سیب و هلو می باشند. عروس هلندی به هلو و سیب علاقه خاصی دارد. دوستان عزیزم نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که حتما دانه میوه ها را قبل از در اختیار دادن پرنده از میوه جدا کنید.
غذا های نرم
شما می توانید از تخم آب پز شده پرندگانی مثل بلدرچین و مرغ برای پرندگانتان به مقدار کم استفاده کنید. جوجه ها را از جوجگی به تنوع غذایی عادت دهید. تخم آب پز شده ی باقی مانده در قفس را بعد از چهار ساعت به علت فاسد شدن، از قفس خارج کنید.
مکمل ها
بعضی از افراد برای تامین مواد معدنی و ویتامین بدن عروس هلندی از مکمل ها استفاده می کنند. هنگامی که مکمل بر روی مواد غذایی و ظرف آب پرنده می ریزید. پس از چهار ساعت آب را خالی کنید و موادغذایی را دور بریزید. زیرا مکمل ها بعد از چهار ساعت هیچ خاصیتی ندارند و سبب رشد باکتری ها در ظرف غذا و آب می شوند.
غذاهای سمی و مضر
غذاهایی برای عروس هلندی وجود دارد که سبب مسمومیت و مرگ پرنده می شود، که در اینجا نام آن ها را ذکر میکنم: میوه ی آووکادو، ریواس، الکل، شکلات، بسکوییت و همچنین غذاهای نمک دار و شور و شیرین و چرب، روغن مضر می باشند. زیرا پرندگان قادر به هضم آن نمی باشند و موجب مرگ پرنده می شوند. هسته ی میوه هایی مثل سیب، گیلاس، آلو، زردآلو سمی می باشد و خوردن آن سبب مرگ پرنده می شود.
سنگ ریزه یا شن
درست است که شن و سنگریزه سبب کمک هضم غذا می شود. اما مصرف بی رویه این سنگریزه ها خطرناک است. توصیه می شود هر یک ماه یکبار مقداری کم از این سنگریزه ها و شن مخصوص پرندگان در اختیار عروس هلندی قرار گیرد.
تغذیه جوجه عروس
زمانی که جوجه کوکاتیل از تخم بیرون می آید. جوجه به دو روش تغذیه می شود. یا از والدینش تغذیه می شود یا مجبورید خودتان آن ها را تغذیه کنید. جوجه ها را قبل از سن ۱۷ روزگی از والدینش جدا نکنید. باکتریهایی مفیدی از چینه دان مادر به دستگاه گوارش جوجه منتقل می شود که نقش مهمی در زنده ماندن جوجه دارد.
تغذیه توسط والدین
با گذاشتن غذای نرم مثل تخم مرغ آب پز جوجه ها توسط والدین تغذیه می شوند.
تغذیه دستی و نکات مهم
برای بزرگ کردن جوجه عروس هلندی می توانید از غذاهای مخصوص جوجه گوشتی عروس استفاده کنید.
خب دوستان راههای دیگری هم وجود دارد که برایتان تشریح می کنیم. مانند پودر سرلاک نوزاد انسانی، آرد نخودچی، موز، نخود و لوبیا پخته که پوسته آن را حتما بگیرید.
برای بزرگ کردن جوجه های عروس از فرآورده های پروبیوتیکی بهره ببرید. پروبیوتیک، سبب ایمنی جوجه ها در مقابل بیماری می شود.
در تغذیه دستی شما به تجهیزاتی نیاز دارید. قاشق غذاخوری لب برگشته، سرنگ بی، محل مناسب که دمای و رطوبت مناسبی داشته باشد. اگر تغذیه را به روش سرنگی به جوجه می خواهید بدهید. مقداری مشخصی در سرنگ بریزید که زیادی غذا به جوجه داده نشود. از یک قطعه لوله سرم پلاستیکی استفاده کنید. این لوله را بجای سوزن در سر سرنگ وصل کنید. لوله را از دهان به داخل چینه دان ببرید و سرلاک را مستقیم در چینه دان خالی کنید. این روش روش خطرناکی است. برای پرورش دهندگانی که دارای تجربه و تعداد جوجه های بالایی دارند توصیه می شود.
هر دو ساعت یک بار جوجه را تغذیه کنید. قبل از غذا دادن از خالی بودن چینه دان مطمئن شوید. در صورت خالی نشدن غذا، یک قطره آب لیمو تازه با چند قطره آب ولرم ترکیب کنید و در دهان جوجه بچکانید. در صورت خالی نشدن به دامپزشک مراجعه کنید.
هرگز از ماکروویو برای گرم کردن غذا جوجه عروس استفاده نکنید.
جوجه ای که دچار مشکلات تنفسی و عطسه شده به دامپزشکی ببرید.
تغییر رنگ و دوام مدفوع را زیر در نظر بگیرید.
درجه حرارت تغذیه جوجه عروس بین ۳۸ تا ۴۰ باشد. از درجه حرارت مطمئن باشید. جوجه ها به دما بسیار حساس هستند. اگر غذا داغ باشد چینه دان می سوزد و اگرغذا سرد باشد یا جوجه غذا را نمی خورد یا اگر خورد در چینه دادن غذا هضم نمی شود. هضم نشدن غذا سبب فاسد شدن غذا و موجب تلف جوجه می شود.
از غذای مانده در یخچال استفاده نکنید. غذا باید همیشه تازه باشد. بعد از استفاده غذا ظرف ها را خوب بشوئید.
مکان مناسب جهت نگهداری جوجه عروس
خیلی از دوستان علاقه مندند بدانند جوجه عروسشون در کجا نگهداری کنند. من در این مقاله به شما راهی را پیشنهاد می دهم.
شما می توانید از یک آکواریوم کوچک شیشه ای استفاده کنید. یک لامپ یو وی بر روی شیشه وصل کنید. کف شیشه را از پوشال نرم بپوشانید. اطراف شیشه سوراخ کنید که هوا در داخل شیشه تعویض شود. زیر پای جوجه عروس همیشه تمیز و خشک باشد. درجه حرارت در هفته های اول نگهداری از جوجه عروس ۳۰ درجه سانتیگراد باشد. در هفته های پایانی تغذیه دستی از دمای ۲۲ درجه سانتیگراد استفاده کنید.
نورهای مورد نیاز عروس هلندی
پرندگان از دو طریق قادر به دیدن نور هستند . ابتدا از طریق اعصاب چشم که قادرند اطلاعات مربوط به احساسات ، ترکیبات رنگ و شناخت مسیر نور را انتقال دهند که این داده ها از دو مسیر ( از مغز به اعصاب بینایی و از هیپوفیز از طریق یک کانال) منتقل میشوند . طریق دوم حفره ایست بنام حفره هاردر که گرداگرد چشم پرنده قرار گرفته و می تواند طول مسیر نور را از منبع تا محل قرارگیری پرنده اندازه گیری نموده و به اپی فیز بفرستد که این عمل را فتو پریود نامند .
اما نکته ی بسیار مهم در خصوص نور مورد نیاز عروس هلندی آن است که آنها هم به نور نیاز مندند و هم به تاریکی. مناسبترین نور برای آنها نور خورشید در محیط است. اما می توانید روزانه پرنده اتان را به مدت ده الی پانزده دقیقه در معرض نور خورشید قرار دهید تا بدن آنها در جذب ویتامین دی موجود در نور موفق شود.
لزوم وجود نور UV
کمبود نور اولترا وایولت برای پرنده ای که در منزل و یا محیطی مسدود زندگی می کند، کاملا محسوس خواهد بود چون درحقیقت پنجره ها اشعه UV منتشره در فضای بیرونی را فیلتر نموده و از ورودش بداخل جلوگیری می نمایند. پس لازم است که منبع نوری بصورت جداگانه برای پرنده در نظر گرفته شود. اگر عروس هلندی شما به میزان کافی از نور طبیعی و رژیم غذایی مناسب بهره میبرد نیازی به استفاده از نورهای مصنوعی UV و یا داروهای ویتامین دی و کلسیم نیست. نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش باعث ساخت ویتامین D۳ میشود و پیش نیاز مهمی برای جذب کلسیم و دیگر مواد معدنی خواهد بود. استفاده همزمان از هر دو روش مصنوعی و طبیعی خطر ابتلا به پوکی استخوان را در عروستان بالا میبرد. با این حال، اگر شما به جای مصرف D۳ به همراه کلسیم از نور پردازی UV استفاده میکنید، به نکاتی که جهت استفاده از نور پردازی UV بیان می شود با دقت کنید.
انتخاب منبع روشنایی نور UV
نور ساطع شده از منبع انتخابی باید هرچه نزدیکتر به نور طبیعی که در حدود ۵۵۰۰ الی ۵۶۰۰ کالری است ، باشد . مقدار این نور نباید از ۵۸۰۰ کالری متجاوز گردد. در سالنها یکی از عوامل مرگ و میر پرنده که سالنداران اکثر تصور می کنند بخاطر خوراک یا بیماریست، همین نامتعادل بودن نور سالن است. هرچقدر نور ساطع شده توسط لامپهای UV نزدیک به نور طبیعی خورشید باشد، علاوه بر خواص درمانی باعث تشویق پرندگان به رفتارهای طبیعی و بهبود پرورش آنها میشود. پرندگان برخلاف ما انسانها بخاطر مکانیسم بینایی اشان با نورهای فلورسنت سازگاری ندارند. بنابراین لامپهای رشته ای و ال ای دی برای پرندگان مناسب هستند. لامپهای uv برای عروسهای هلندی و در کل پرندگان مزایای مناسبی دارد.
مانند:
بهبود بینایی
کاهش استرس
ضد عفونی کننده
کشتن باکتری و انگل
مراقبت های روزانه
جهت حفظ سلامتی عروس هلندی باید مراقبت هایی به صورت روزانه انجام دهید.
تعویض کاغذ کف قفس به صورت روزانه
دور ریختن مواد غذای مانده و گذاشتن غذای تازه
شستشوی کامل ظرف غذا و آب و خشک کردن کامل آن ها
استراحت عروس هلندی به مدت هشت تا ده ساعت در شب. قفس پرنده را شب ها با کاور بپوشانید. در صورت مشاهده ی هرگونه تغییر در رفتار و بد حالی، به دامپزشک مراجعه کنید.
در زمان حمام کردن عروس هلندی از هرگونه مواد شوینده خودداری کنید که سبب مرگ پرنده می شود. از عطر و اسپری و خوشبو کننده نیز خودداری کنید.
عروس هلندی را از بردن به آشپزخانه خودداری کنید زیرا با کنجکاوی به داخل سطل زباله، یخچال یا اجاق گاز می رود و یا سبب سقوط آن در دیگ آب جوش خواهد شد.
اگر در و پنجره باز باشد ممکن است پرنده به بیرون پرواز کند.
وجود آکواریوم و غرق شدن در آب.
وجود حیوانات خانگی، مثل سگ و گربه که با چنگ زدن موجب مجروع شدن پرنده خواهد شد.
خاکستر سیگار موجب مسموم شدن عروس هلندی خواهد شد.
پاک کننده های اجاق گاز، چسب های مایع، لوازم آرایشی، اسپری مو و بدن، دود سیگار، مواردی هستند که موجب مسمومیت پرنده می شود.
کلیه لوازم جانبی قفس را شستشو دهید.
محل نگهداری پرنده در قفس باید از هرگونه مدفوع ، باقی مانده غذاها و پوسته ی دانه ها تمیز باشد.
قفس و تجهیزات داخل آن مثل نی و ظرف آب و غذا را بشویید و به خوبی خشک کنید.
مدفوع عروس هلندی شامل رنگ سبز و سفید(اوره) و مایع(ادرار) می باشد. پرنده سالم در طول روز بین سی تا پنجاه بار مدفوع می کند. مدفوع پرنده سالم قوام دار می باشد. البته این موضوع به نوع تغذیه عروس هلندی نیز برمیگردد. مثلا اگر در طول روز پرنده میوه مصرف کرده باشد، مدفوع اندکی آبکی می شود. عروس هلندی که دارای مشکل کبد می باشد مدفوع به رنگ زرد مایل به قرمز می باشد و اگر دچار خونریزی شده باشد این رنگ تیره تر خواهد شد. در صورت دیدن هرگونه تغییر رنگ مدفوع به دامپزشک مراجعه کنید.
نگهداری عروس هلندی در زمستان
در فصل زمستان که هوا سرد می شود، بهتر است مراقب عروس هلندی های زیبا و دوست داشتنی خود باشید. در فصل، ممکن است پرنده سرما بخورد یا از خشکی و سردی بیش از حد هوا اذیت شود.
برای نگهداری عروس هلندی در زمستان ، یادتان باشد که باید خانه خود را گرم و مرطوب نگه دارید. بهترین دما برای مراقبت از عروس هلندی بین ۲۷ تا ۳۵ درجه است. در فصل زمستان، دقت کنید که عروس هلندی شما احساس سرما نکند؛ زیرا در این صورت، کسل می شود و احتمال دارد دچار سرماخوردگی شود. همچنین دقت کنید که حرارت محیط نباید آنقدر بالا برود که پرنده از شدت گرما کلافه شود. باز ماندن منقار پرنده و فاصله دادن بال ها از بدن، از جمله نشانه های گرما و عطش شدید پرنده است.
در فصل زمستان، به دلیل روشن بودن بخاری و دیگر وسایل گرمایشی، محیط خانه خشک می شود. برای برقراری رطوبت در زمستان، بهتر است یک کتری یا قابلمه را پر از آب کنید و آن را روی بخاری قرار دهید تا رطوبت در محیط به صورت متعادل حفظ شود.
عروس هلندی، پرنده ای است که نژاد آن در طبیعت زندگی می کنند؛ در نتیجه هم در هوای سرد و هم در هوای گرم می توانند به راحتی به زندگی خود ادامه دهند. با توجه به شرایط دمای طبیعی محل زندگی عروس هلندی، باید دمای خانه را به درستی تنظیم کنید تا این پرنده اذیت نشود. بهترین بازه دما برای نگهداری از عروس هلندی، بین ۲۷ تا ۳۵ درجه سانتی گراد است. در تابستان و برای خنک نگه داشتن بدن پرنده، می توانید آنها را هر روز یا یک روز در میان استحمام کنید.
علاوه بر دمای محیط، رطوبت نیز یک عامل مهم در حیات و سالم ماندن عروس هلندی است. برای تامین رطوبت مورد نیاز عروس هلندی، می توانید از دستگاه بخور استفاده کنید یا یک پارچه خیس را روی قفس عروس هلندی بیندازید.
نظافت عروس هلندی
عروس هلندی ها نیاز به نظافت مانند گرفتن ناخن، کوتاه کردن پرهای پرواز و حمام کردن دارند.
زمانی که پرنده تغذیه خوب و وسایل بازی مناسبی برای جویدن در اختیار داشته باشد، نیاز به کوتاه کردن منقار نمی باشد. در منقار عروس هلندی رگ های خونی وجود دارد که هنگام کوتاه کردن منقار این رگ ها ممکن است قطع شود و بر اثر خونریزی شدید، پرنده شما تلف شود.
اگر اندازه منقار کوکاتیل بطور ناگهانی افزایش یابد، این نشانه ی ویروس یا انگل یا مشکل کبدی می باشد که باید به دامپزشک مراجعه کرد.
کوتاه کردن ناخن، در ظاهر یک عمل ساده است ولی فرد باید دارای تجربه باشد. زیرا رگ های خونی ای در ناخن وجود دارد که اگر فردی بدون تجربه ناخن را کوتاه کند، سبب خونریزی خواهد شد. خونریزی زیاد سبب تلف شدن پرنده تان خواهد شد.
کوتاه کردن بال ها منجر می شود که عروس هلندی با پرواز کردن به شیشه، آینه یا دیوار به او آسیب نرسد. کوتاه کردن بال سبب می شود عروس هلندی به راحتی از نردبان بالا رود و یا روی زمین راه برود. اگر اولین بار است که می خواهید بال های عروس را کوتاه کنید، به دامپزشک مراجعه کنید. بعضی از پرهای عروس دارای رگ های خونی می باشد که اگر به اشتباه آن را کوتاه کنید، خونریزی خواهد کرد.
سه پر اولیه جز پرهای اصلی هستند که نباید آن ها را کوتاه کنید. در هنگام حمام کردن پرنده، اجازه دهید خودش خود را خشک کند.
بیماری های شایع عروس هلندی
عروس هلندی ها پرنده های مقاومی هستند اما آن ها می توانند مانند پرندگان دیگر به بیماری مبتلا شوند. که در این مقاله نمونه هایی از این بیماری ها به شما آموزش می دهم.
یکی از شایعترین بیماریهای عروس هلندی، بیماریهای تنفسی است
چرا که تغذیه از رژیم غذایی که فقط شامل دانه باشد، موضوعی شایع در میان بسیاری از پرندگان با مشکلات تنفسی است. دانه ها حاوی مقدار بسیار کمی ویتامین A هستند و البته ویتامین A برای رشد بافتهای پوششی (اپیتلیوم )ضروری است. کمبود این ویتامین موجب تغییر در رشد بافت پوششی در دستگاه تنفسی می شود و زمانی که بافتها غیر طبیعی باشند در مقابل باکتری ها ضعیف واین باکتری ها امی توانند سیستم تنفسی پرندگان را آلوده کنند. با این حال جز این اتفاق یکسری از ویروس ها، قارچ ها نیز می توانند باعث عفونت های تنفسی در پرندگان شوند.
اسهال
اسهال در عروس هلندی ها می تواند دلایلی مختلفی داشته باشد. سرما، استرس و… به آن مبتلا شود.
درمان اسهال
اسهال ویروسی است که با آنتی بیوتیک زیر نظر دامپزشک درمان می شود.
سرما خوردگی
همیشه باید مراقب دمای محل نگهداری عروس هلندی اتان باشید. دمای پایین و سرد می تواند خیلی سریع عروستان را دچار سرماخوردگی کند. نشانه های این بیماری چرت زدن بیش از حد، گرفتگی یک یا هر دو سوراخ بینی، ابریزش چشم، بستن مداوم یک چشم، صدای خس خس در هنگام تنفس، کم شدن محسوس اشتها و ضعف واسهال می باشد.
بیماریهای پاهای عروس هلندی
پوسته پوسته شدن پای طوطی و ریختن پرهای ران ، زخم کف پا
بیماریهای چشم
ظاهر طوطی کسل ، چشم ها متورم می شود و همچنین قرمزی و تورم و یا از دست دادن پرهای اطراف چشم طوطی و همچنین مات شدن و از بین رفتن شفافیت چشم و ترشحات در اطراف آن .
بیماری سندرم پر و منقار
در این بیماری زخم دهان و منفار می شکند پرهای عروس هلندی شکسته و یا سوراخ میشه. این بیماری قابل سرایت است.
کاندیدیازیس
وقتی در تغذیه ویتامین آ کم باشد این بیماری ظاهر می شود. علایمی مثل، از دادن اشتها، تدریجی خالی شدن چینه دان، استفراغ، رشد پنیری و سفید شدن دهان و گلو.
کرم گرد
اگر چشم عروس هلندی شفاف به نظر نمی رسد، باید به دامپزشک مراجعه کنید. علائم در این بیماری، از دست دادن اشتها، از دست دادن وزن بدن، اسهال و اختلالاتی در رشد پرنده ایجاد می شود. اهمیت ندادن به این موضع سبب بسته شدن روده و مرگ عروس هلندی تان خواهد شد.
ورم ملتحمه
علائمی مانند ترشحات چشمی، التهاب پلک بدون هیچ علت آشکاری ظاهر می شود. در صورت مشاهده این علائم به دامپزشک مراجعه فرمایید.
تو لک رفتن
عروس هلندی ها سالی یکبار پرهای قدیمی را با پرهای جدید تعویض می کنند. به این حالت تولک رفتن می گویند. تولک رفتن یک بیماری نیست اما می تواند به بیماری تبدیل شود. در این زمان تغذیه مناسب با انواع مواد معدنی و املاح و ویتامین ها برای ساختن پرهای جدید نیاز می باشد. تولک رفتن در فصل گرما اتفاق می افتد.
ژیاردیا
این بیماری از طریق آب و مواد غذایی آلوده به عروس هلندی منتقل می شود. کاهش وزن، از دست دادن پر و پرهای زیر بالها، مدفوع شل و آبکی، افسردگی، از دست دادن اشتها می تواند نشانه هایی از این بیماری باشد.
علائم و نشانه های پرنده بیمار
فعالیت های روزانه پرنده را مورد توجه قرار دهید و با مشاهده هرگونه تغییر در رفتار به دامپزشک مراجعه کنید.
علائمی مانند
کاهش وزن
افتادگی بال ها
تنفس سخت
در طول روز خوابیدن
پف کردن
از دست دادن اشتها
تغییر در مقدار و ظاهر مدفوع
آبریزش چشم و بینی
سر را به داخل پرها بردن و خوابیدن
توقف آواز خواندن و صحبت کردن
کمک های اولیه به عروس هلندی
در صورت هر گونه اتفاقی مثلا خونریزی در پرنده، با فشار دادن مستقیم بر روی قسمتی که خونریزی می کند خون را بند بیاورید. عروس هلندی اگر ۲۰ درصد از خون خود را از دست دهد تلف می شود. در صورت اتفاق افتادن هر گونه حادثه ای پرنده را گرم نگه دارید. استرس را از او دور کنید. و سریعا به دامپزشکی مراجعه کنید. در خصوص شکستگی بال و پاها خود سرانه اتل بندی نکنید به دامپزشک مراجعه کنید. در شکستگی علاوه بر اتل بندی صحیح ، نیاز به آنتی بیوتیک هست تا از عفونت جلوگیری شود.
پیشنهاد می کنم مقاله کمک های اولیه به عروس هلندی را مطالعه فرمایید.
جفت گیری، تکثیر و پرورش عروس هلندی
بهترین روش برای تولید مثل این است که شما از یک جفت عروس هلندی که قبلا صاحب جوجه بوده است را برای جفت گیری انتخاب کنید. از عروس هلندی بالغ و ۲ ساله را برای جفت زدن انتخاب کنید. بعد از خرید کوکاتیل، جفت ها را دو قفس جداگانه بگذارید طوری که یکدیگر را نبینند. بعد از گذشت دو هفته زمانی که جفت ها یکدیگر را صدا می کردند، قفس ها را به هم نزدیک کنید. بعد از چند روز جفت طوطی کاکل دار را در یک قفس بزرگ با تجهیزات لازم بفرستید. جفت ها را زیر نظر بگیرید. جفتی که یکدیگر را نوازش کنند یعنی یکدیگر را پذیرفته اند. تاریخ اولین تخم را روی کاغذ سفیدی یادداشت کنید. می توانید جنین داخل تخم بعد از یک هفته با استفاده از نور چراغ قوه مشاهده کنید. این کار به آرامی باید صورت گیرد زیرا چراغ قوه ممکن به تخم برخورد کند و سبب شکستن تخم و مرگ جنین شود. بعد از ۲۱ تا ۲۳ روز جوجه عروس از تخم بیرون می آید. مواردی که در هنگام تکثیر باید به آن توجه کنید.
قفس مناسب و بزرگ، یک لانه با دری که از بیرون قفس باز شود (لانه از جنس چوب باشد بهتر است). برای کف لانه می توانید از پوشال کوله، ماسه بادی، خاک اره نرم استفاده کنید.
درب لانه برای چک کردن تخم ها لازم می باشد. در را در کناره ها و پشت لانه قرار دهید. زیرا با گذاشتن در، در بالای لانه، پرنده احساس می کند به او حمله شده و به تخم ها آسیب می رساند.
کتاب جامع و کامل پرورش عروس هلندی به سبک حرفه ای ها
کتاب جامع و کامل عروس هلندی با ارائه ای متفاوت از تیم مسترپت، هم اکنون در اختیار شما علاقمندان قرار گرفته است. شما عزیزان می توانید از طریق بخش آکادمی مسترپت این کتاب را تهیه و از مطالب کاربردی و مهم که نتیجه ی تلاش تیم پژوهشی ما می باشد در امر نگهداری و پرورش عروس هلندی به صورت حرفه ای استفاده نمایید.
کتاب پرورش عروس هلندی به سبک حرفه ای ها
خدمات مشاوره تلفنی
شما دوستان می توانید در صورت نیاز به مشاوره فوری برای مراقبت و نگهداری پرندگانتان با شماره ۰۹۳۰۱۹۵۵۲۵۷ از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید. راهکارهای ما کاملا گیاهی و بدون مصرف داروهای شیمیایی می باشد. توجه فرمایید این مشاوره برای افرادی در نظر گرفته شده است که پرندگان آنان در وضعیت نابسامانی می باشد و نیاز به کمک فوری دارند و دسترسی به دامپزشکی برای آنان مقدور نیست، خواهشمندم در غیر این صورت با مطالعه پرسش و پاسخ های موجود در سایت و یا با مراجعه به دامپزشکی مشکلات پرندگانتان را حل نمایید.
هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد
برای شروع مشاوره موارد زیر را از طریق واتساپ ارسال نمایید
۱ – ارسال عکس پرنده (مانند عکس جناغ سینه، عکس فضله پرنده و…)
۲ – وضعیت تنفس پرنده
۳ – وضعیت فضله پرنده
۴ – وضعیت جسمی
۵ – وضعیت اشتهای پرنده
۶ _ وضعیت جناغ سینه
۷ – توضیح کامل در مورد رژیم غذایی پرنده
۸ – توضیحات کامل در خصوص مشکلات مشهود
از شما عزیزان خواهشمندم فقط از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید متاسفانه به دلیل تماس های مستقیم فراوان قادر به پاسخگویی تلفنی نیستم.
جمع بندی و سخن آخر
دوستان گرامی آنچه در این مقاله از آن سخن رفت مباحث مهمی از شناخت عروس هلندی، محیط و شرایط نگهداری عروس هلندی ، انواع نژادها عروس هلندی ، تغذیه، بهداشت، بیماری ها ومطالب در خصوص نور مورد نیاز، جنسیت، پرورش و تکثیر و مهمتر درآمد و اشتغال مستمر و پرسود از طریق عروس هلندی بود که امیدواریم باب طبع شما عزیزان قرار گرفته باشد. ما نکات کلیدی و مطالب پر محتوای بیشتری را در خصوص عروس هلندی به شکل یک کتاب از مجموعه مستر بوکهای مسترپت برایتان تدوین کرده ایم که با مطالعه ی آن سطح دانش شما به طرز چشمگیری افزایش میابد.
در پایان امیدواریم توانسته باشیم خشنودی شما را به میزان زیادی جلب کرده باشیم .منتظر سری کتابهای ما باشید.
با آرزوی بهترینها
سلام به تیم مسترپت. خسته نباشید. واقعا مقالتون عالی بود. منتظر کتاب شما هستیم. خدا قوت
سلام مهدی جان. ممنون از حضور سبزت…..