همسان با پرورش انواع پرندگان پرواری مانند شترمرغ، بوقلمون، قرقاول و… پرورش اردک نیز دارد رونق خود را به دست می آورد. تا جایی که ورامین برای این منظور مدتی دست به کار شده و تولید و پرورش خود را در این زمینه بالا برده است. پیشتر شمال کشور این اتفاق را رقم می زد اما حالا در نقاط مختلف کشور می توان پرورش مرغابی را به راحتی انجام داد. پس اگر در جایی زندگی می کنید که به دریا و برکه و رودخانه نزدیک نیستید اصلا نگران نباشید چرا که اردک های شما در یک دشت و مرغزار نیز می توانند پرورش پیدا کنند.
مساله همت و جلو آمدن شما برای رسیدن به موفقیت و شروع یک کسب کار برای پا گذاشتن در عرصه ی صنعت پرندگان است. ما در کشور از نظر مصرف گوشت و تخم این پرنده مانند سایر گونه های دیگر فقیریم و هیچ تبلیغ و حمایتی برای استفاده از گوشت این پرنده در کشور صورت نگرفته است. در دنیای بزرگ و متنوع خوراک که هر روز ما شاهد اضافه شدن خوراک مختلف و جدیدی به منوهای غذایی هستیم حیف نیست که گوشت اردک به دندان مردممان کشیده نشود؟ گرانی این گوشت و بعضی دلایل دیگر که در زیر آمده باعث شده تا مردم نتوانند این گوشت را تهیه و میل نمایند. در صورتیکه اگر مقاله های قبلیمان را دنبال کرده باشید؛ متوجه می شوید که علت این مساله کم بودن این محصول در بازار است. حال اگر با حمایت های بخش خصوصی و سرمایه گذار تولید در کشور بالا رود. قیمت گوشت اردک پایین می آید و به راحتی در دسترس نه تنها بخش شمال کشور که در سراسر ایران قرار گرفته و مصرف می شود.
با توجه به این میزان از سطح تولید و پرورش اردک ، آنقدر ضعیف عمل کرده ایم که حتی گوشت این پرنده در بسیاری از شهرهای، کشورمان وجود ندارد. و اگر یک نفر بخواهد آن را تهیه کند تنها باید سری به نیمه ی شمال کشور بزند. چرا باید با این همه پتانسیل و سود فوق العاده ای (حداقل سود ۳۰ درصد و حتی تا ۵۰ درصد) که در پرورش این پرنده است پرورش دهندگان و سرمایه گذاران هنوز به فکر تولید و پرورش نیفتاده باشند؟
همچنان که بازار کشور، تشنه مصرف این گوشت است، بازارهای خارجی مخصوصا کشورهای عربی نیازمند تامین گوشت اردک از کشورهای دیگرند و این یک فرصت طلایی است که سرمایه گذاران و جوانان پرورش دهنده ی ما از آن نهایت استفاده را ببرند. ما باید تولید را از این بالاتر ببریم و نه تنها ورامین که فارس، کرمان و خوزستان و… وارد تولید شوند و پس از تولید از همان شهرهای خودشان و با نام برند خودشان گوشت اردک را، هم به بازار داخل و هم به بازار خارجی عرضه کنند.
توجه داشته باشید بحث ما از روی ایده پردازی و ایده آل گرایی نیست، نیازهایست که در حال نمایان شدن است. همه ی این اتفاق ها در حال رقم خوردن است همچنان که در آینده ای بسیار نزدیک در صنعت پرورش پرندگان در خاورمیانه حرف اول را خواهیم زد. تیم مسترپت همه تلاش خود را می کند تا شما دوستداران صنعت پرورش به یکی از پرورش دهندگان بزرگ در این صنعت بی حد و مرز تبدیل شوید. ما این قول را به شما می دهیم که در صادرات کاری خواهیم کرد که پروش دهنده زحمت کش به راحتی هر چه تمام محصولاتش را صادر کند.
مزایای پرورش مرغابی یا اردک
تغذیه ی اردک ها شبیه مرغ است؛ با این تفاوت که گوشت آن گرم است و مثل مرغ واکسینه نمیشود. در نتیجه مشکل هورمونی ندارند و نگهداری از آنها آسان است. ضمن آنکه ارزش غذایی بالایی دارند.
پایین بودن هزینه تمام شده تولید به دلیل بی نیازی از تاسیسات و امکانات زیر ساختی ، کوتاه بودن دوره پرورش و بازگشت سریع سرمایه از مهمترین ویژگیهای پرورش مرغابی است. اردک پرنده ای کم توقعی است و در برابر انواع بیماریها مقاومت دارد و برای تغذیه آن میتوان از ضایعات نان و سبزیجات استفاده کرد.
در واقع بازگشت سریع سرمایه هست که یکی از مزیتهای پرورش آن هم پرورش جوجه به شمار می آید.
پرورش جوجه اردک های گوشتی طی حدود ۲ ماه سرمایه بر می گردد که نسبت به سایر سرمایه گذاری ها سریع تر است.
مقاومت در برابر بیماری ها و بی نیازی اردک از تزریق هرگونه واکسن را که موجب کاهش تلفات و افزایش کیفیت گوشت اردک می شود، باید از جمله عواملی بر شمرد که موجب افزایش رغبت پرورش دهندگان طیور به عرصه پرورش اردک شده است.
در شمال کشور پرورش اردک با توجه به تقاضای بالا از رونق خوبی برخوردار است و به عنوان یک منبع درآمد برای افراد در نظر گرفته میشود.
معمولا در هر متر مربع می توان ۱۰اردک را پرورش داد. و از حیث مکان و پرورش تعداد بالا ،این بسیار فرصت خوبیست.
وزن یک جوجه اردک حدودا ۴۰ گرمی طی ۶۰ روز به حدود ۲۵۰۰ گرم می رسد، یعنی ۶۰ برابر می شود.به عبارت دیگر هر روز به اندازه وزن اولیه اش به وزنش اضافه می شود. هر پرنده ۱۵۰۰ گرمی طی سال حدود ۲۸۰ تخم تولید می کند که وزن هر یک حدود ۶۰ گرم است، یعنی در طول سال حدود ۱۲ برابر وزنش تخم تولید می کند. به عبارت دیگر هر ماه برابر وزنش تخم تولید می کند و هر تخم نیز یک وعده غذای کامل برای انسان محسوب می شود.
این مزایا برای پیوستن به جرگهی پرورش دهندگان کافی نیست؟
در حال حاضر از سه طریق با پرورش اردک درآمد کسب می شود
روش اول
پرورش دادن اردکهای ۲۰ روزه است. شالیکاران مهمترین مشتریان هستند. آنها با تعداد بالا و به صورت فلهای جوجه اردکها را خریداری میکنند و پس از اینکه شالیهای برنج جمع شد، این اردکها را در شالیزارها رها میکنند و این اردکها علاوه بر شخم کشی و خوردن آفات زمین، تولید کود هم میکنند و بعد از بزرگتر شدن شان هم میتوان از گوشت آنها استفاده کرد.
روش دوم
پرورش اردک برای استفاده از گوشت آنهاست. برای اینکه بتوان از گوشت اردکها استفاده کرد باید حداقل ۳ الی ۴ ماهه باشند و پس از پروار شدن در بازار به فروش رساند.
روش سوم
روش دیگر پرورش اردکهای مولد است. که پس از گذشت ۴ الی ۶ ماه آماده می شوند. برای این کار باید ابتدا نر و ماده متناسب باشند. . باید به تغذیه اردکها در این مدت توجه زیادی شود. بعد از این هم وقتی آماده ی تخمکشی شدند، تخمها درون دستگاه قرار داده میشوند و بعد از تخم درآمدن اردکها، اگر جایی برای نگهداری وجود داشته باشد، میتوانید آنها را پرورش دهید؛ وگرنه یکروزه آنها را بفروشید.
آشنایی با مرغابی و ویژگی های آن
مرغابی یا اردک نامی است که برای برخی از گونههای مرغابی سانان به کار میرود. که خود مرغابیها به چندین زیرخانواده تقسیم میشوند. آنها تخمگذار و اغلب پرندگانی آبزیاند که بیشترشان از همخانوادههای غاز و قو کوچکتر هستند. مرغابی ها بدنی کشیده و پاهایی کوتاه دارند. و این بدان علت است که بدنش نزدیکِ زمین قرار گیرد. نوک مرغابی پهنی است و از این رو در دستهی پرندگان نوکپهن نیز قرار میگیرد. چربی پرهای مرغابی باعث میشود تا پس از تماس با آب، پرها خیس نشده و پرنده پس از خارج شدن از آب سنگین نشود.
بال ها از اندازه و حجم متوسطی نسبت به سایر پرندگان برخوردارند. و نوع اهلی آن چندان در پرواز کزدن موفق نیست. برعکس حجم منقار در مرغابیها نسبت به سایر طیور و به خصوص غاز زیادتر است و مساحت بیشتری را نسبت به سر و جثه در بر میگیرد.
انواع نژادهای مرغابی
نژادهای گوناگونی از مرغابی های اهلی در دنیا وجود دارد که به چهار گروه گوشتی، تخمگذار، دو منظوره و تزئینی تقسیم میشوند. اینک به معرفی این نژادها میپردازیم.
نژاد پیکن
این نژاد اصالتی چینی دارد. در صنایع بزرگ پرورش اردک گوشتی کشور امریکا این نژاد به فراوانی دیده میشود. . وزن اردک نر بالغ در حدود ۴ تا ۵/۴ و اردک ماده بالغ ۵/۳ تا ۴ کیلوگرم است. این نژاد برای تخمگذاری بسیار خوب است. به طوری که سالیانه بین ۱۵۰ تا ۱۸۰ عدد تخم میگذارد و وزن هر یک عدد تخم آن در حدود ۸۵ گرم می باشد.
جفت گیری این نژاد به دلیل نوع ساختمان بدن تنها در آب صورت میگیرد. معمولا این نژاد را از ۲ماهگی برای مصرف به بازار عرضه میکنند. چون پس از گذشت تقریبا ۳ماه گوشت کیفیت مطلوبی ندارد. این نژاد شرایط گوناگون آب وهوایی را تاب میآورد و در شکل تزیینی خود مورد خرید وفروش قرار میگیرد. بدن کشیده و سینهی پهن سفید رنگ همراه با پاهای پرتقالی این زیبایی را به پیکنها داده است.
نژاد روئن
این نژاد فرانسویست و روئن شهر مخصوص آنهاست. روئنها تقریبا با نژاد پیکن شباهت دارند.
این نژاد در اصل برآمده از نژاد اردک وحشی مالارد است. وزن اردک نر در حدود ۵/۴ کیلوگرم و وزن اردک ماده ۴ کیلوگرم است. این نژاد تخمگذار است اما نه به خوبی پیکن. آنها سالیانه ۸۰ عدد تخم میگذارند. اما گوشتشان طرفداران زیادی دارد. زیرا گوشتی لذیذ و خوشمزه دارند. اردک نر دارای بال و پرهای زیبای آبی و سبز و سیاه است و در لابلای آن خطوطی سفید قرار دارند. رنگ اردک ماده سفید و قهوهای روشن است و پاها و منقار به رنگ پرتقالی و پوست به رنگ زرد است. و نرها زیباترند.
نژاد ایلسبوری
سرزمین اصلی این نژاد درهی ایلسبوری (مکانی اطراف شهر لندن) است. آنها تخم گذار هستند. سالیانه حدود ۱۰۰ تخم می گذارند. اما از آن به عنوان نژاد گوشتی یاد میشود. و در تولید گوشت نقش به سرایی دارد و استفاده می شود. وزن مرغابی نر آن در حدود ۵/۴ و وزن مرغابی ماده در حدود ۴ کیلوگرم است.
ایلسبوری ها منقاری بلند، راست و سفید-صورتی دارند. و پاها رنگی پرتقالی دارد و برخلاف رنگ پوست سایر نژادهای مرغابی که معمولاً زرد است رنگ پوست مرغابی ایلسبوری سفید است.
نژاد آنکونا
این مرغابی جزو نژادهای گوشتی هستند. رنگ شناخته شدهی آنها سیاه و سفید است. به این صورت که سر و گردن و سینه سفید و بقیه ی بدن به رنگ سیاه است.
نژاد خالدار استرالیایی
این نژاد تباری امریکایی دارد. و از آمیزش و ترکیب نژادهای مختلف مانند مالارد، دم دراز وکال و برخی نژادهای خالدار از گلههای اردک وحشی استرالیایی بوجود آمد. وزن مرغابی نر آن یک کیلو تا ۲/۱ کیلوگرم و مرغابی ماده بین ۸۷۰ گرم تا کمی بیش از یک کیلوگرم میباشد. اندازه جثه این مرغابیها چیزی میان گونه مالارد نوک دراز و گونه کال نوک کوتاه میباشد. این نژاد از لحاظ رنگ تونالیته های مختلفی دارد. مانند سرسبز، سر آبی و سر نقرهای . اردک خالدار استرالیایی تخمگذار خوبیست.
تغذیه ی اردک ها
به طور معمول خوراکهایی که در آب وجود دارد خوراک مورد علاقهی اردکهاست. حتی اگر منشا گوشتی داشته باشد که دیگر چه بهتر. اردکها نیز مانند مرغهای خانگی مایلند همیشه در حال خوردن باشند. به نحوی که جوجه مرغابیها از همان ساعات اولیهٔ خروج از تخم، علاقهٔ عجیبی به خوردن غذا از خود نشان میدهند . اما با توجه به پرورش این پرنده در نقاط مختلفی که دسترسی لازم به آب نیست از خوراکهایی مانند آردسبوس، پودرشیر، آرد مواد علوفهای و دانهها استفاده کرد. حتی همین مواد را میتوان به صورت خمیر در اختیار جوجهها قرار داد.
رشد جوجه اردک نسبت به سایر پرندگان خانگی سریع تر است .پس اگر تغذیه درست و مناسب باشد پرنده رشد عجیبی خواهد کرد. تغذیه از دو هفتگی به بعد تدریجاً کم شده و در سن سه تا چهار هفتگی تعداد دفعات غذا به دو بار در روز کاهش مییابد.
شرایط مناسب در پرورش اردک ها
مرغابیها علاقه زیادی به آب دارند. اما همان طور که گفته شد می توانند خیلی خوب با محیط سازگار شوند. و این در پرورش این پرنده یک امتیاز خوب است. مراتع و علفزارهای سرسبز جبران کمبود محیط آبی را برای آنها می کند. در مورد ساختمان جایگاه ولانه مرغابیها شرایط و اصولی که برای مرغداریها باید در نظر گرفته شود عیناً جهت لانههای مرغابی قابل اجرا میباشد، منتهی باید در نظر داشت، چون مرغابیها عادت دارند تمام مدت شب و روز را در هوای آزاد زندگی کنند و دائماً در حال حرکت و فعالیت باشند لذا باید سعی شود تا حد امکان محوطههای محصور و وسیع و بزرگی را در جلوی هر لانه برای مرغابیها اختصاص داد که حیوانات بتوانند در مواقع لزوم از جایگاههای خود خارج شده و در آن قسمت به جستوخیز بپردازند.
خواص گوشت اردک
گوشت اردک، گرمترین گوشت در میان گوشت پرندگان اهلیست. وارزش غذایی بالایی دارد. مصرف این نوع گوشت برای تقویت کلیهها و افزایش قوای جنسی مطلوب است.
جگر، بال و بازوهای اردک، خون ساز هستند و باعث کاهش تنگینفس و تپشقلب میشود. خوردن پیه اردک برای تقویت کلیهها، درمان سرفه، خشکی سینه، سوزش معده بسیار مفید است. مصرف تخم این پرنده هم برای رفع لاغری و تنگی سینه یا برای افرادی که به هر دلیلی دچار خونریزی هستند، توصیه میشود.
گوشت اردک یکی از مطلوبترین انواع گوشتها در میان ماکیان است. این گوشت منبع غنی پروتئینهای با کیفیت بالا، نیاسین، فسفر، ریبوفلاوین، تیامین، آهن، روی، ویتامین ب٦، ویتامین ب١٢، سلنیوم، فولات و منیزیم است.
با پختن گوشت اردک آشپز شوید
گوشت اردک یکی از لذیذ ترین خوراک هاییست که در صنعت بزرگ خوراک جهان مورد استفاده قرار میگیرد و مرز و اقلیم خاصی نیز نمی شناسد. مزارع های بزرگی در دنیا اردک را به دلیل تقاضای زیادش پرورش می دهند. تا پاسخگوی رستوران ها و مجموعه های خوراک خوری باشند.
در ایران متاسفانه جزو در مناطق شمالی کشور این گوشت مصرف چندانی ندارد. و ضعف عمده در این کار معرفی نشدن این گوشت به مصرف کنندگان است. در شمال کشور خوراک هایی بسیاری با گوشت اردک سرو می شود که تا مدتها طعم آن را نمی توان فراموش کرد. و احتمالا شما نیز آن را امتحان کرده اید. سوپ اردک یکی از بی نظیرترین سوپ هاییست که طعم و ذائقه ی خاص خودش را دارد و طرفدارانش بسیار است.
متاسفانه آنچه در ذهن ما ایرانی ها جای گرفته آن است که چون این پرنده لجن خوار است پس نباید گوشت آن را مصرف کرد. که هر دو استدلال اشتباه است و اتفاقا به دلایلی که عرض شد باید این گوشت به سبد غذای ما وارد شود. اردک امروزه در جهان با خوراک های صنعتی و تحت نظر سازمان های بهداشتی در اندازه ی انبوه پرورش داده می شود. ما ایرانیان از گذشته به پاکیزگی و بهداشت حتی در مصرف خورک هایمان اهمیت می دادیم و می دهیم و به همین علت نظارت های دقیقی همواره بر پرورش آن وجود دارد.
دومین مساله که کمی آشپزان ما به آن اشاره می کنند وجود بوی ضحم گوشت است. ماهی، مرغ مگر کم بو دارند؟ چگونه است که ما آنها را مصرف می کنیم اما به اردک که میرسیم از برطرف کردن بویش ناتوان می شویم؟
چگونه است که گوشت اردک در دنیا با بالاترین درخواست در حال مصرف است و بویی ندارد. اما برای مصرف در کشور بدبو می شود؟
خیر این گونه نیست و شاید نیاز است تا هنر و مهارت آشپزیامان را بالا ببرم. آنگاه خواهیم دید که گوشت اردک به یکی از لذیذترین گوشت ها در سبد خوراک مان تبدیل می شود.
اردک شکم پر فراموش نشود.