مراحل پرورش بلدرچین به صورت طبیعی و با مولد مادر که روی تخم های خود می خوابد و یا به روش پربازده و دارای راندمان بیشتری که همان روش مصنوعی یا به اصلاح کار با دستگاه جوجه کشی است ۱۷ روز طول می کشد توصیه تیم و کارشناسان مسترپت بر این است پرورش دهنده از دستگاه جوجه کشی شروع کند و مرحله به مرحله جلو بیاید که در این مقاله تمام سعی ما بر این است به صورت پله به پله تمام مراحل کار با دستگاه جوجه کشی بلدرچین را به صورت کامل توضیح دهیم پس اگر دچار شک و دو دلی یا اضطراب کار با دستگاه و یا حتی شکست در این کار بوده اید خواندن مقاله ی ما بسیار راه گشای مسیر و سوالات شما می باشد.
مراحل صحیح پرورش بلدرچین با دستگاه جوجه کشی
مراحل پرورش تمام بلدرچین ها با استفاده از دستگاه جوجه کشی به دو صورت انجام می شود.
۱ . ستر
در این مرحله از ابتدای شروع یعنی زمانی که تخم های نطفه داربلدرچین را در شانه های مخصوص جا داده و سپس به دستگاه جوجه کشی انتقال می دهیم و تا ۷۲ ساعت قبل از بیرون آمدن جوجه ها در آن حالت قرار می دهیم را ستر می گوییم، که این مرحله خود شامل تنظیم دقیق رطوبت، دما، اکسیژن، چرخش صحیح تخم ها می شود.
دما
دمای مناسب و صحیح برای مرحله ستر بین ۳۷/۲ الی ۳۷/۸ در نظر گرفته شده که دمای کمتر از این مقدار باعث دیرتر خارج شدن جوجه ها از تخم و دمای بالاتر از این دما باعث زودتر خارج شدن جوجه ها می شود که هر دو مرحله باعث مشکلات زیادی و تا حدودی تلفات جوجه ها می شود. با تهیه ی دستگاه از جاهای معتبر میتوان اطمینان موضوع و خطرات ناسی از دما را به حدااقل و یا صفر رساندو ویژگی دستگاه با شاخص بالا در این مرحله سنسورهای طراحی شده می باشد که نسبت به تنظیمات دما بسیار هوشمندانه می باشند.
رطوبت
یکی از عوامل دیگر که بسیار در پرورش بلدرچین با دستگاه مهم است رطوبت می باشد که رطوبت توسط خود کارخانه ها و شرکت های سازنده به روش ظرف اب درونی و یا اسپری ریز قطرات آب در دستگاه طراحی می شود و بترین مقدار استاندارد رطوبت ۶۰ می باشد.
مضرات کاهش رطوبت در دستگاه جوجه کشی: کاهش رطوبت منجر به افزایش تبخیر و بزرگتر شدن کیسه ی هوایی در تخم و عفونت کیسه زره می شود.
مضرات افزایش رطوبت در دستگاه جوجه کشی :افزایش رطوبت باعث می شود که کیسخ ی هوا دیر بزرگ شود و جوجه ها نتواند درست تنفس کنند و ازبین می روند.
اکسیژن و تهویه ی مناسب
جنین و جوجه ی بلدرچین هنگامی که در تخم است با استفاده از روزنه های روی تخم، اکسیژن مورد استفاده را که مقدارش ۲۱ درجه است را جذب و هم چنین دی اکسید کربن را خارج می کند به ازای هر یک درجه از مقدار اکسیژن خطر تلافات و جوجه دهی به شدت افزایش می یابد پس دقت به این موضوع بسیار برای جوجه ها حیاتی می باشد حال با کمک دستگاه جوجه کشی و فن های تهویه ی قوی و کمکی که در دستگاه وجود دارند و نیز دریچه های تخلیه باعث تبادل هوا می شوند وبه ورود و خروج هوا کمک می کنند.
چرخش تخم ها
چرخش تخم ها ی بلدرچین بسیار مهم است در این هنگام وقتی می خواهید تخم ها را در شانه ی مخصوص بگذارید قسمت بزرگ تخم را به سمت بالا و قسمت نازک تر را به سمت پایین قرار دهید چون کیسه های هوایی در قسمت بزرگ و پهن به وجود می آیند و باعث تنفس صحیح جوجه ها می شود حال چرخش به صورت روزی ۴ الی ۶ بار باید انجام شود که فایده ی چرخش تخم ها این است که به صورت یکنواخت تمام قسمت ها گرم می شوند و کیسه ی زرده به پوسته نمیچسبد که این نیز خود باز تلفات می شود.
مرحله ی انتقال ستر به هچر
در این مرحله پرورش دهنده ی ما کاملا دقت نمی کند پس لازم و ضروری است شک ها و سوالات احتمالی شما را در این مرحله جوابگو باشیم.
دستگاه ستر با هچر در پاره ای از دستگاه ها متفاوت و یا به صورت بهتر بگوییم دو نوع است ولی با علم امروز یک دستگاه تهیه شده که می توان هم مرحله ی ستر را داشته باشد و هم هچر.
اما لازم به ذکر است دستگاهی که بتواند همزمان ستر و هچر انجام دهد یعنی در یک قسمت جوجه ها در تخم و در قسمت بعدی جوجه ها آماده ی بیرون آماده شدن باشند طبیعی و معقول به نظر نمی رسد چون جوجه ها در مرحله ی هچر آلودگی های زیادی دارند و بر همین اساس نمی توان در یک زمان هر دو مرحله را انجام داد پس راندمان جوجه کشی بسیار پایین می آید.
در قسمت میانه ی کار سرعت انتقال را بسیار بالا ببرید و به دمای اتاق انتقال دقت کنید که زیر ۲۵ درجه نباشد که تلاش شما به باد خواهد رفت.
به شانه های هچر دقت کنید که تمیز و خشک باشند.
۲ . هچر
بعد از مراقبت و رعایت اصول و نگهداری از مرحله ی ستر به مرحله ی هچر می رسیم که از لحاظ بازه ی زمانی به روزهای ۱۳ به بعد تا ۱۷ تخم بلدرچین مربوط می شود در این مرحله به تخم ها دقت کنید و اگر یک یا دو تخم پوسته ی انها در حال شکستن و یا به اصطلاح خط دار شده است زمان انتقال تخم ها رسیده است که این مرحله با مرحله ی قبل از لحاظ تنظیم دما، رطوبت، اکسیژن و تهویه متفاوت است در مرحله ی هچر ما دیگر چرخش تخم نداریم. در زیر به پاره ای از نکات مهم این مرحله و هم چنین تفاوتش با مرحله ی ستر می پردازیم.
دما
دما در این مرحله ۳ الی ۵ درجه ی سانتی گراد پایین تر از دوره ی ستر قرار می گیرد و علت این امر آن است که دمای بدن جوجه ها بالا می باشد پس باید دمای دستگاه را به پایین کشاند.
رطوبت
رطوبت را در این زمان ۱ الی ۲۰ درجه باید بالا برد تا تخم ها به راحتی شکسته و جوجه ها بیرون بیایند و رطوبت بالا در این زمان به موضوع کم آبی و دی هیدراته شدن جوجه ها کم می کند. یعنی جوجه ها دچار کم آبی نمی شوند.
اکسیژن و تهویه
در این مرحله اکسیژن و تهویه ی مناسب با باز و بسته شدن و کنترل دریچه های تهویه افزایش می یابند.
سبدها
انتقال تخم ها از مرحله ی ستر به سمت هچر با تغییر سبدهای نگهداری نیز همراه است که سبد های هچر دارای شبکه های کافی برای انتقال هوا و هم چنین زبری کف سبد برای راحتی پای جوجه و نیز سقف برای اینکه جوجه ها زیاد جابجا نشوند طراحی شده است.
نکته: در مرحله ی هچر موضوعی که بسیار مهم است باکتری ها و آلودگی هایی است که توسط جوجه ها به وجود می آید و خود آنها در مقابل این باکتری ها مقاوم نیستند پس ضدعفونی محیط باید مورد دقت قرار گیرد.
نکته: انتقال از مرحله ی ستر به هچر اصلا سخت نمی باشد با رعایت دقت می توانید این مرحله را به انتها برسانید.
نتیجه گیری و کلام آخر
در این مقاله سعی شد مرحله ی ستر و مرحله ی انتقال و مرحله ی هچر یک دستگاه جوجه کشی بلدرچین را به صورت کاربردی توضیح دهیم توجه به دما، اکسیژن، رطوبت و چرخش تخم ها در مرحله ی ستر و توجه به شرایط اتاق انتقال یا تغییر دادن دما، رطوبت، اکسیژن و یا تغییر سبد ها در مرحله ی انتقال و هچر بسیار مهم است امیدوارم با رعایت این نکات به موفقیت چشمگیری دست پیدا کنید. و در اخر از اینکه مطالب و مقالات علمی ما که حاصل پژوهش، تحقیق، مصاحبه با پرورش دهندگان موفق است را مطالعه و ما را حمایت می کنید بسیار سپاسگذاریم.