آخرین خبرها
خانه / پرورش ماکیان / بلدرچین / پرورش بلدرچین مقدمه ای برای تاسیس صنعت بزرگ پرندگان

پرورش بلدرچین مقدمه ای برای تاسیس صنعت بزرگ پرندگان

پرورش بلدرچین

پرورش بلدرچین از جمله حوزه‌های جدید و موفق در صنعت کشاورزی است که در سال‌های گذشته توجه خوبی به آن شده است. پرورش بلدرچین و به طور کلی بازار گوشت پرندگان سبک، علی رغم همه ی کم کاری ها و سهل انگاری های مسولان و سرمایه گذاران، همچنان روند رو به رشدی را طی می‌کند. اما هنوز هم خیلی کم است و کار و حرکتی که می بایست صورت پذیرد اتفاق نیفتاده است. ناگفته نماند، افزایش تقاضا در بازار این محصولات باعث شد تا برخی از سرمایه‌گذاران به خود بیایند و پای در این صنعت بگذارند. اما همچنان که بازار داخلی متاسفانه معطل مانده، از بازار خارجی هم بی خبریم و حرفی برای گفتن نداریم. و این یک ضعف در کسب و کار و تجارت ما محسوب می شود.

امروزه برخی کشورهای حوزه ی خلیج فارس مانند عربستان سرمایه گذاری بزرگی بر روی تولید وعرضه ی بلدرچین کرده اند و بازار خوبی در بین دیگر همتایان عرب خود و البته اروپا بدست آورده است. اما هر چه که بخواهیم فکر کنیم در می یابیم که ظرفیتی که در کشور عزیز ما ایران وجود دارد قابل مقایسه با اکثر کشورها نیست. چون ما نیروی کار با انگیزه و جوان داریم که متاسفانه فقط حمایت نمی شوند. تولیدکنندگان بسیاری در کشور و در بخش پرندگان چه در تولید تجهیزات و دستگاه و چه در بحث پرورش پرندگان زینتی و پرواری وجود دارند که جهت و میسر مشخصی بری کسب و کارشان تعریف نشده و در این اقیانوس بزرگ سر در گم و حیرانند. و نیازمند یک محرک برای افتادن در مدار حرکت و صد البته پیشرفت هستند. ما با کمک یکدیگر می توانیم به رقابت با کشورهای دیگر در این صنعت بپردازیم. در مبحثی که  در آن به کبک پرداختیم به طور مفصل چشم اندازی را ترسیم کردیم که با یک نگاه بزرگ و ملی رسیدن به آن چندان دشوار نیست. ما باید  به این بیاندیشیم و مسیر حرکتمان به سمتی باشد که پرورش و نگهداری از پرندگان در زیر نام صنعت کشاورزی نگنجد و خود به یک صنعت بزرگ و مستقل به نام ((صنعت بزرگ پرندگان)) تبدیل شود. اتفاقی که به زودی رقم خواهد خورد. اندیشه ای که در مجموعه مسترپت مدتهاست متولد شده و اینک در مسیر رشد خود برای ((بهترین بودن)) حرکت می کند.

سرمایه گذران و مسئولان محترم، امروز و حالا از هر زمانی برای فعالیت در صادرات و بزرگ اندیشیدن بهتر است. بنابراین بیاییم به رونق این صنعت و کسب ثروت از این راه، و حمایت تولید کننده به شکلی جدی فکر کنیم.

 

بلدرچین

بلدرچین پرنده ای با جثه ای کوچک است. آنها زندگی بر روی زمین را ترجیح می‌دهند اما توانایی پروازهای کوتاه و سریع را دارند. برخی گونه های آن مانند گونه ی ژاپنی و معمولی توانایی پرواز در مسافت های طولانی را دارند. بلدرچین ها مانند دیگر پرندگان از دانه و حشره و سایر موجودات ریز تغذیه می کند.

وزن یک بلدرچین بالغ حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم بوده و وزن تخم های آن بین ۷ تا ۱۵گرم می باشد. طول عمر بلدرچین ۳ تا ۴ سال است.
بلدرچین ها نسبت به سایر پرندگان از مقاومت بالایی در برابر بیماری ها، سرما و گرما برخوردارند و در عرض شش هفته به یک پرنده بالغ تبدیل می شوند. میزان تخم گذاری این پرنده بیشتر از سایر پرندگان است بطوریکه سالانه بیش از ۲۶۰ تخم می گذارند.

 

انواع نژاد بلدرچین

بلدرچین از جمله پرندگانیست که انواع واقسام نژاد را در بین دیگر پرندگان داراست. و ما در این مقاله به نام تعدادی از آنها اشاره می کنیم.

بلدرچین معمولی

بلدرچین ژاپنی

بلدرچین بریتانیایی

بلدرچین سفید انگلیسی

بلدرچین سفید آمریکایی

بلدرچین سینه سفید هندی

بلدرچین پوشالی

بلدرچین نیوزلندی

بلدرچین بارانی

بلدرچین هارلکوئین

بلدرچین قهوه ای

 

تغذیه بلدرچین

بلدرچین ها در خورد و خوراک بسیار حساس هستند و این نکته را همواره به خاطر داشته باشید. دانه ها و حشرات همان طور که گفته شد منبع اصلی خوراک آنها هستند. هر پرنده بالغ در روز ۲۵-۳۵ گرم غذا مصرف می کند. کرمها ی خوراکی، پلتها از جمله منبع خراکی آنها به حساب می آید.
اما زمانیکه مشغول پرورش آنها هستید نوع خوراکشان نیز متفاوت می شود. برای اینکه یک بلدرچین خوب پرورش دهید. باید خوراکی مناسب و خوب نیز برایش تهیه کنید. این خوراک ها باید شامل انواع مواد معدنی و ویتامین ها باشد. معمولا  این طور است که برای بلدرچین ها دان های مخصوصی بسته به نوع گوشتی یا تخم گذار بودن آن تهیه می شود.

در مورد جوجه ها باید مسئله ی تغذیه به شدت  رعایت شود. چون هر گونه کمبود در مواد معدنی مانند فسفر، روی و کلسیم بسیار حساس بوده و باعث عقب ماندگی، کمبود وزن، عدم رشد پرها و مشکلات تنفسی در آنها میشود. در چند روز اول می توانید با مخلوط کردن مولتی ویتامین ها در آب آشامیدنیشان  این کمبود را برطرف نماید.

 

خواص گوشت بلدرچین

ویژگی های استثنایی بلدرچین و سود قابل اهمیت تولیدش، موجب  شده تا توجه ی پرورش دهندگان صنعت پرنده به سویش جلب شود. انواع اسیدهای آمینه کمیاب در گوشت این پرنده یافت می‌شود. همچنین گوشت بلدرچین منبع خوب نیاسین، فسفر، مس، روی، آهن، سلنیوم و غنی از ویتامین‌های گروه ((بی)) است. به این ترتیب وجود این عناصر معدنی و ویتامین‌ها در گوشت بلدرچین سبب شده که  در درمان بیماری هایی مانند  آسم، تشنج، فشارخون، ضعف اعصاب و یا حتی در درمان  ناراحتی‌های روانی، عقب‌ افتادگی جسمی و همچنین بی‌خوابی به شکلی موثر معجزه کند.

 

تخم بلدرچین

این ماده غذایی در مقایسه با تخم مرغ ۶ برابر ویتامین A ، هفت برابر آهن و پنچ برابر فسفر دارد. تخم بلدرچین به دلیل دارا بودن مواد مغذی فراوان در درمان کم خونی، سل، کاهش استرس، درمان ناتوانی جنسی و همچنین بعد از اعمال جراحی به خصوص پس از زایمان، بسیار مفید است. جالب است بدانید به دلیل اینکه بعد از اعمال جراحی فعالیت های ترمیمی افزایش می یابد، مصرف این ماده غذایی توصیه می شود. زیرا انرژی از دست رفته به بیمار بازمی گردد. پس به نظر می رسد که باید این ماده غذایی ارزشمند را در برنامه غذایی امان جا دهیم.

 

بیماری های بلدرچین

همان گونه که گفته شد  بلدرچین ها در مقایسه با سایر پرندگان از مقاومت بالایی در برابر بیماری ها برخوردار است. اما این بدان معنا نیست که این پرنده  نیاز به مراقبت ندارد. در بحث مراقبت از پرندگان همیشه می بایست  موارد بهداشتی مانند  ضد عفونی منظم محیط و پرندگان، پاکسازی مداوم فضولات، قرار دادن سیستم تهویه مناسب را رعایت کنید. و این یک اصل کلی در پرورش انواع پرندگان است.
در مورد پرورش پرندگان در سالنها حتما توصیه می شود که آنها واکسینه شوند و در خصوص بلدرچین ها نیز همین قضیه صادق است. بلدرچینها  به سه روش واکسینه می شوند.مخلوط کردن واکسن در آب، اسپری و تزریق عضلانی. که معمولا روش اول مناسب است و استفاده می شود.
طبیعیست  چون جوجه ها سیستم دفاعی ضعیفی  دارند بیشتر  در معرض بیماری قرار بگیرند. پس از آنها بیشتر مراقبت به عمل اورید و  به بهداشت محل زندگی اشان حساسیت نشان دهید.

بیشترین بیماری هایی که یک بلدرچین ممکن است به آن گرفتار شود، عبارتند از:

آنفولانزا

نیوکاسل

مارک

تاول کف پا

سالمونا

برونشیت

 

پرورش بلدچین

سرعت رشد بالا و درصد تولید مثل بالای این پرنده، افراد زیادی را ترغیب به پرورش این پرنده کرده است. به دو انگیزه ی بالا این عوامل را نیز اضافه کنید:

هزینه ی پایین تولید و پرورش، بازار فروش مناسب در کشور و دنیا و آسان بودن پرورش بلدرچین.

همچنین بازدهی تغذیه ی آن ها جهت تولید گوشت و تخم بسیار رضایت بخش است. تقریبا از ۳ کیلوگرم غذای بلدرچین حدودا ۱ کیلوگرم تبدیل به  گوشت می گردد.

همانگونه که پرورش بلدرچین یک  شغل  پر منفعت است .پس  تجارت  در یک مزرعه ی بلدرچین می تواند منبع درآمد مناسبی برایتان داشته باشد.

بنا بر بازار مصرف و نوع فصل سال پرورش نوع بلدرچین متفاوت است، در برخی فصول مصرف گوشت بلدرچین بالاست و در برخی موارد مصرف تخم بلدرچین. شما باید با توجه به نیاز بازار مبادرت به پرورش نوع تخم گذار یا گوشتی این پرنده بنمایید.

پرورش بلدرچین  نیز مانند پرورش شترمرغ و بوقلمون (که به آنها پرداختیم) نوع خاص خودش را می طلبد. یعنی اینکه به کار تولید و فروش تخم پرنده مشغول شوید یا به گوشتی و پروار کردن پرنده و یا هر دو (که این مورد نیازمند وقت وسرمایه و امکانات بیشتریست و البته سود آورتر).

در زمینه تولید تخم نطفه دار  استفاده از دستگاه و تجهیزات جوجه کشی شما را به سود خوبی می رساند. زیرا تولید شما را بالا می برد و تلفات چندانی ندارید. بنابراین شما باید به خرید دستگاه جوجه کشی مناسب با کیفیت و کارایی خوب مبادرت کنید.

در خصوص جوجه کشی و پروار کردن آنها و در نهایت فروش گوشت بلدرچین های بالغ باز هم شما می توانید به سود قابل ملاحضه ای دست یابید. پس در گام نخست به جوجه های سالم و صبر و حوصله و دل به کار دادن نیاز دارید. و اگر قصد تولید هر دو محصول را دارید قضیه کمی پیچیده می شود. چون برای این منظور باید از قفس های مکانیزه استفاده کرد. اما همانطور که گفته شد به سود فوق العاده ایی نیز خواهید رسید.

در دو شکل پرورش بلدرچین، شما باید نژادهایی را که برای نوع کارتان مناسب است تهیه کنید. معمولا بیشترین نوع بلدرچینی که در ایران پرورش می یابند نژاد معمولی  و  نژاد ژاپنی  می باشد. این دو نژاد بیشتر برای تخم گذاری پرورش می یابند. اما اگر قصد گوشتی کردن بلدرچین ها را دارید بهترین نژاد ها، بلدرچین سینه سفید هندی و بلدرچین سفید آمریکایی می باشد.

برای پرورار کردن بلدرچین ها  دو روش وجود دارد:

روش اول: تخم بلدرچین را خریداری کرده و با استفاده از دستگاه جوجه کشی جوجه ها را پروار و به بازار عرضه کنید.

روش دوم: جوجه بلدرچین چند روزه خریداری کرده و در یک فضای سربسته اقدام به پرورش آن ها نمایید.

دوره جوجه کشی بلدرچین معمولا ۱۷ روز می باشد. برای شروع شما به یک فضای ۱۲-۱۰ نیاز دارید ( تقریبا هر ۸ بلدرچین در یک متر مربع جا می شوند). حتما در فضای نگهداری بلدرچین هایتان به گرما و رطوبت کافی دقت داشته باشید. زیرا آنها  به گرما و رطوبت بسیار حساس هستند. فن، هیتر و کولر ارزان قیمت  می تواند سیستم های اولیه سرمایشی و گرمایشی شما باشد.

 

در خصوص پرورش بلدرچین های تخم گذار این نکته را بگوییم که بیشتر پرورش دهنگان، بلدرچین ها را تنها برای تخم گذاری، پرورش می دهند. چون بر این باورند که هزینه گوشتی کردن بلدرچین ها بیشتر است و همزمان با برداشت تخم، بلدرچین ها به مرور مسن تر می شوند و قدرت تخم گذاری در آنها کم می شود.  پس میتوان آنها را به عنوان بلدرچین گوشتی نیز روانه بازار کرد. و از همه مهم تر دوره سوددهی پرورش بلدرچین تخم گذار زودتر است. اما همانطور که گفته شد شما با بررسی سرمایه، فضا، امکانات و توانایی خود می توانید به هر شکل می خواهید پرورش را انجام دهید و در آن به پول برسید.

 

فصل تخم گذاری بلدرچین از بهار شروع می شود و تا اواسط پاییز ادامه دارد و در فصل زمستان به دلیل کوتاه شدن روزها میزان تخم گذاری این پرنده نیز کاهش می یابد. اما شما پرورش دهنده ی عزیز می توانید برای حل این مشکل از لامپ های آفتابی استفاده نمایید و راندمان تولید را بالا ببرید.

نکته ی مهم: حضور نور در فرایند تخم گذاری آنها تاثیر بسزایی دارد و نور زیاد سبب کاهش تخمگذاری می شود. آن ها نیز مانند شتر مرغ ها  عصر ها تخم می گذارند. اما جهت برداشت و تولید تخم مرغوب حضور نور کافی و مناسب به صورت جدی توصیه می گردد. شما می توانید به صورت مصنوعی نور و گرمای مناسب را بوسیله ی لامپ های حبابی، هیترهای الکتریکی  ودر کنار آنها لامپ آفتابی در قفس ایجاد کنید

 

نکته ی دوم در بالا بردن درصد تولید: استفاده از انواع پروتئین ها و ویتامین ها و مواد معدنی علی الخصوص کلسیم است. چون کلسیم به تخم گذاری بلدرچین بسیار کمک می کند.

اگر شما ۲۰۰۰ بلدرچین پرورش داده باشید. بطور متوسط روزانه ۱۵۰۰ تخم به شما می دهند. و این اتفاق خوبیست برای معرفی و مطرح شدن شما. آنوقت است که دیگر باید به فکر تبلیغات بیشتر و تمرکز و اعتبار بخشیدن به بحث برندینگ محصول خود باشید.

کانال تلگرام

بازار خرید و فروش پرنده مسترت

درباره‌ی علیرضا دانش فر

دنیای کارآفرینی تنها رویاییست که اون رو عاشقانه دنبال می کنم. زمانی که تصمیم گرفتم سری به صنعت پرورش بزنم به هیچ وجه فکر نمی کردم این حوزه اینقدر بزرگ، جذاب و چالش برانگیز باشه. در حال حاضر معتقدم تا چند وقت دیگه صنعت پرورش در ایران متحول و کارآفرینان زیادی در این صنعت تولیدات و محصولاتشون رو جهانی خواهند کرد.

یک نظر

  1. بسیار عالی بود.‌ ممنون از سایت خوبتون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *