مقالات و اطلاعات زیادی در مورد کبوتر وجود دارد ولی ما در اینجا قصد داریم که یک مقاله بسیار جامع همراه با نکات کاربردی جهت نوع و نژاد، تغذیه، شیوه جفت کردن، جلد کردن و از همه مهم تر پرورش این پرنده بسیار زیبا خدمت شما عزیزان ارایه دهیم:
کبوتر که به اسم بیشتری در بین هم وطنان شناخته شده است با نامهای دیگری مثل کفتر که اصطلاحی عامیانه تر،کپتر که یک اسم مختص گویش یک منطقه وکوتر نیز مرسوم است.
چکیده:
کبوتر ها رنگ ها و نژاد های مختلفی دارند که معروف ترین آنها کبوتر خانگی یا چاهی است واژه کبوتر یک واژه فارسی که از کبود (آبی) و تر تشکیل شده است واژه کبوتر به عربی حمام (طیر) و به ترکی (گوگرچین) است. تاریخچه اهلی شدن کبوتر به سه هزار سال قبل از میلاد مسیح و به مصر برمی گردد که در آن زمان به عنوان پیک یا همان نامه بر مورد استفاده قرار می گرفته و حتی در بعضی مناطق کبوتر را بسیار مقدس و پناه دادن، غذا و حتی مراقبت از آن را بسیار مهم می دانستند.
پس از مصر، ایران، چین، یونان و رم نیز از قدیمی ترین مراکز پرورش و تربیت کبوتر هستند.،کبوتر بازی در ایران جز بازی های سنتی به شمار می رود که منحصرا به مردان اختصاص دارد که در این روش کبوتران حریف را در حین پرواز به بام خود می کشاندند و آنها را تصاحب می کردند.
کبوتر:
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پرندگان
راسته: کبوترسانان
تیره: کبوتریان
پرورش کبوتر و روش های نگهداری کبوتر
انواع گونه های کبوتر
گونه کبوتران به هزارتا می رسد و جمع اوری اطلاعات در مورد انها کار آسانی نیست چرا که آمیزش گونه های مختلف بسیار رواج دارد، در اینجا سعی نمودیم تا شما را با فراوان ترین گونه ها اشنا سازیم.
۱ . فاخته یا کبوتر کوهپایه
در زبان انگلیسی به کبوتر فاخته کوکوی معمولی نیز می گویند این پرنده آوازی بسیار نرم و غمناک دارد و مدام کلمه کوکو را تکرار می کند جالب است بدانید فقط فاخته نر قادر به آواز خواندن است این پرنده از انواع کرم ها و حشرات مخصوصا کرم ابریشم تغذیه می کند و در لانه سایر پرندگان تخم گذاری می کند.
۲ . قمری معمولی
این کبوتر دارای بدنی نسبتا لاغر و پرهای خاکستری و سیاه یا قهوه ای می باشد این نوع کبوتر بیشتر در مناطق پرمیوه و پر درخت مانند باغات کشاورزی مخصوصا در فصل تابستان به فراوانی دیده می شود.
۳ . قمری خانگی
این نوع کبوتر در ایران نیز یافت می شود دارای دمی بلند و بدنی لاغر نسبت به سایر کبوتر ها و دارای طوقی مشکی در سراسر گردن خود می باشد این نوع از انواع دانه ها ،علف ها و بعضی حشرات کوچک تغذیه می کند.
۴ . قمری خاوری
بسیار شبیه به قمری معمولی است و بر خلاف قمری معمولی در بدن او پرهایی به رنگ قهوه ای شرابی وجود دارد.
۵ . کبوتر تاجدار
شاخص ترین ویژگی این نوع ،وجود تاجی توری مانند و زیبا بر سرش است رنگ غالب این نوع کبوتر اآبی مایل به خاکستری می باشد و هر دو جنس نر و ماده این نوع دارای تاج می باشند این پرنده در بخش های شمالی گینه نو یافت می شود و به دلیل شکار بی رویه در معرض انقراض قرار دارد.
۶ . کبوتر جنگلی
این کبوتر اندازه ای به طول ۴۰ سانتی متر و بزرگتر از سایر کبوترها می باشد در قسمت سر این پرنده رنگ خاکستری مایل به آبی وجود دارد در هنگام خطر با شدت پرواز می کند آنها در بالای درختان یا سوراخ های دیوار ها لانه سازی می کنند.
۷ . کبوتر چاهی
این گونه در واقع فرزندان همان کبوتران اهلی می باشد که بعدها فرار نموده و تولید مثل کرده اند ویژگی متمایز کننده این پرنده از سایر گونه ها وجود دو نوار پهن برروی بالهایشان بوده و هم چنین در دو طرف گردن خود پرهایی با رنگ سبز و بنفش براق دارند در دل صخره ها لانه سازی می کنند و بر خلاف سایر گونه ها در مناطق کوهستانی نیز زندگی می کنند.
۸ . کبوتر خاوری
کبوتر خاوری یا کبوتر چشم زرد ۳۰ سانتی متر طول دارد و بسیار شبسه کبوتر کوهپایه است با این تفاوت که بدنی کوچکتر و دم کوچکتر و قسمت پایین او روشن تر است اغلب به واسطه پیشانی صورتی یا حلقه زرد چشمی شناخته می شود پرنده ای اجتماعی بوده و پروازی بسیار سریع دارد در مناطق جنگلی ،حاشیه رودخانه ها و خرابه ها و کوهستان ها تولید مثل می کند.
۹ . یاکریم
این نوع بزرگتر از دیگر گونه ها می باشد رنگ آن شنی صورتی یا نخودی کمرنگ است و نیم طوق سیاهی روی گردن دارد پرواز این پرنده با سرعت کم و بالهایش بسیار کم تکان می خورد و به آسانی در هر مکانی لانه سازی می کند و تخم می گذارد و به اصطلاح سخت گیر نیست .
گروه بندی کبوتر
کبوتران به سه گروه مهم بر اساس ظاهر و جثه دسته بندی می شوند.
۱ . دسته اول کبوتران وحشی
این کبوتران به صورت دسته ای در شهر و یا حومه شهر مشاهده می شوند رنگ آنها خاکستری است با آمیخته شدن با نسل کبوتران خانگی وحشی شده اند نوع نر پرنده معمولا بزرکتر از ماده است و نوع ماده با جثه ای کوچکتر و نوکی درازتر از نوع نر قابل شناسایی است و اغلب ۲ عدد تخم می گذارند.
۲ . دسته دوم کبوتران خانگی
به علت تغذیه مناسب و شرایط استراحتگاه از لحاظ جثه از هم نوعان خود بزرگترند تربیت پذیر هستند و آموزش میبینند تا خانه صاحب خود را قطب نمای درونی خود قرار دهند. برای جلد کردن معمولا پرهای کبوتر را قیچی یا چسب می زنند و مدتی بسته و بعد به پرواز در می اورند.
۳ . دسته سوم کبوتران نامه بر
این کبوتران خود به دو گروه تقسیم می شوند.
گروه اول
جثه بزرگتر از کبوتران چاهی و خانگی،دارای پاهایی بزرگ و رنگ پاها قرمز که این دسته در حال خطر انقراض نیر می باشند.
گروه دوم
شبیه به کبوتران وحشی هستند که فقط توانایی دو قطبی بودن دارند (بر اثر آموزش دو نقطه جغرافیا را مرکز قطب نمای خود قرار می دهند)
تقسیم بندی کبوتر
در این تقسیم بندی کبوتران بر اساس توانایی پرواز،ظاهر و محل زندگی تقسیم می شوند.
۱ . پرشی
در این نوع تقسیم بندی توانایی پرواز بسیار ملاک است
الف – بسار در آسمان بالا میروند و بالهایشان تا روی دم قرار دارد و به تهرانی و کاشانی نیز شهرت دارند.
ب – در فاصله ۴ الی ۵ متریشت بام پرواز می کنند نوک آنها بزرگ و بالها به سر دم نمی رسد چشمانی درشت دارند و به مشهدی و آلمانی و یهودی شهرت دارند.
۲ . جوجه کش
در این نوع دسته بندی زیبایی و ظاهر پرنده بسار ملاک است جهت جفت گیری و زایش کبوتران زیبا از آنها استفاده می کنند.
دسته بندی بر اساس نژاد کبوتر
کبوتران بر اساس نژاد به یازده مورد تقسیم می شوند.
۱ . سفید
در این نوع پرها ،دم و پاهای آنها یک دست سفید است.
۲ . زاغ
در این نوع پرها ،دم و پاهای آنها یک دست سیاه است.
۳ . زرد
در این نوع پرها ،دم و پاهای آنها یک دست زرد است.
۴ . دم سیاه
در این نوع دم سیاه و بقیه اجزا کاملا سفید است.
۵ . کله و دم
در این نوع سر و دم کاملا هم رنگ است که خود به کله و دم سیاه، زرد، سبز، سرخ تقسیم می شود.
۶ . ابلق
در این نوع بالها سفید و پر و دمش ممکن است هر رنگی باشد اعم از زرد و سرخ و سیاه.
۷ . شاهرودی
در این نوع سر سفید ،بدن و بالها سیاه و از پاچه تا دم سفید که تهرانی ها به این نوع ابلق سیاه نیز می گویند.
۸ . سوسک
این نوع مخلوطی از رنگ سیاه و سفید می باشد.
۹ . قلمکار
در این نوع مخلوطی از رنگ سفید و قهوه ای می باشد.
۱۰ . سرخ
این نوع خود به سرخ آتشی و سرخ سرکه ای تقسیم می شود.
۱۱ . سبز
که خود به سبز سیاه یا سبز خط دار تقسیم می شود.
جفت گیری کبوتر نر و ماده
از اول خرداد ماه کبوتر شروع به جفت گیری می کند طبیعی است که ساختار عضلانی کبوتر نر و ماده باید خوب باشدو مبتلا به بیماری های واگیر دار و انگلی نباشند.
پس از انتخاب جفت نر و ماده روزی ۴ الی ۵ ساعت جفت نر و ماده را در محیط باز بگذارید و از دور آنها را زیر نظر بگیرید ابتدا آنها نوک گیری می کنند و بعد پرنده ماده حالت خوابیده می گیرد و پرنده نر برای چند ثانیه سوار آن می شود و بعد از آن دو پرنده، دم خود را به سمت پایین و سر خود را به سمت بالا با سینه ای کشیده شده می گیرند و این طرف و آن طرف می کنند اگر در غبر این صورت به سمت هم کشیده نشدند و تمایلی به یکدیگر نداشتند یک ظرف کوچک شبیه نعلبکی را پر از دانه های شاهدانه خام با کمی کنجد کنید و به مدت ۲ تا ۳ روز جلو آنها بگذارید بدون شک تشنه رابطه جنسی شده یا به اصطلاح مست میشوند این کار را بیشتر از ۳ روز انجام ندهید چون دانه ها چرب هستند و ممکن است دهان کبوترها زخم شود.
برای مطمن شدن از جفت گیری می توانید مقداری کاه یا خرده چوب در حیاط یا آغل بریزید اگر شروع به لانه سازی کردند یعنی آماده تخم گذاری هستند پس از این کار حال نوبت به تهیه محیط مناسب جفت گیری می رسد باید به تهیه لانه های جداگانه ای برای هر جفت کبوتر پرداخت تا بتوان به جوجه های حاصله بهتر رسیدگی کرد و از توی هم رفتن کبوتر ها جلوگیری کرد برای کمک به لانه سازی و یا تهیه مکان مناسب میتوانید از مقداری گل شوره (مخلوط گل با نمک) برای تامین شدن کلسیم پرنده و سفت شدن تخم در بدن آنها نیز استفاده کنید.
تغذیه کبوتر
برای تغذیه کبوتر از دانه هایی با ارزش غذایی فراوان می توانید استفاده کنید که در اینجا به ذکر چند نمونه اشاره می کنیم.
ذرت
ذرت دارای ارزش غذایی فراوان است ذرت علاوه بر طعم خوب و لذت بخش دارای خاص و مواد معدنی و ویتامین ث است از ذرت بیشتر در موقع پراندن کبوتر با مخلوط ارزن استفاده کنید توجه داشته باشید اگر کبوتر شما بزرگ است می توانید دانه ذرت را درسته در اختیارش بگذارید اما اگر جثه کوچک دارد ذرت را خورد یا پودر کرده که نوع پودر شده آن در بازار نیز موجود است دقت داشته باشید دو نوع دانه ذرت وجود دارد یک نوع که برای خوردن ما انسانها هست که دو الی سه برابر بزرگتر از نوع دیگر که برای خوردن کبوتر و پرندگان دیگر استفاده می شود .
ماش
نوع دیگر دانه مورد استفاده کبوتر است که از نطر مواد قندی و نشاسته ضعیف اما از نظر مواد دیگر غنی است در حققت قدرت سازندگیش بیشتر از خاصیت غذایی می باشد و با خوردن این دانه کبوتر خیلی زود سیر می شود و از تمام حبوبات زودتر هضم می شود و دارای ویتامین های A و Bنیز می باشد که برای سرماخوردگی کبوتر بسیار موثر است ماش سرد است و درد را نیز تسکین می دهد.
قره ماش
این نوع تمام خاصیت ماش را دارد و قیمتش نیز نصف ماش است. برای اینکه جوجه هایی درشت و قوی جثه داشته باشید از این نوع استفاده کنید.
عدس
این دانه از نظز مقدار پروتیین بسیار غنی است و در بین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از عدس پروتیین دارد عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم برای پراندن و جوجه کشی را تامین می کند و نیز برای درمان زخم های دهان و گلوی کبوتر می توان از آن استفاده کرد.
گندم
این نوع دانه، آب، سلولز، مواد قندی، گلوتن و نشاسته و هم چنین ویتامین B را داراست و بیشتر برای جوجه کشی استفاده می شود دادن بیش از حد گندم به کبوتر موجب می شود که فضله کبوتران شل شود و در بعضی موارد اسهال می شوند.
شاه دانه
دو نوع شاه دانه در بازار موجود است نوع ریز آن برای خوردن ما انسانها است و نوع بزرگش برای خوردن کبوتر می باشد اگر کبوتری دارید که قبلا تخم گذاشته ولی دیگر تخم نمی کند می توانید از ترکیب شاه دانه با گاودانه برای این کار استفاده کنید شاه دانه برای جوجه کشی و استخوان بندی بسیار مفید است و کبوتر را نیز بسیار قوی می کند .از دادن شاه دانه بسیار زیاد به کبوتر جدا خودداری کنید چون موجب شل و گاهی از کار افتادن کتف کبوتر می شود.
ارزن
ارزن را معمولا در فصل تیرماه به کبوتر می دهند چون سبک بوده و در هنگام پرواز کبوتر را سنگین نمی کند در نتیجه ساعات بهتری را می تواند پرواز کند ارزن را در هنگام باز شدن تخم ها در چند روز اول وارد سیستم غذایی جوجه ها می کنند چون ریز و لیز بوده و به راحتی قابل خوردن است.
تخم جارو
تخم جارو نیز برای تنوع غذایی کبوتر مفید بوده و قیمتش نیز مناسب است.
نکته:
لازم به ذکر است دادن دانه هایی نظیر کتان ،برنج و هم چنین نان خشک خورد شده نیز بسیار مفید است.
تغذیه صحیح کبوترهای جوجه دار
بهترین تغذیه برای کبوتر جوجه دار مخلوطی از دانه هایی چون ارزن،قره ماش،گاودانه، گندم ، ذرت، نان بربری خشک و هاون شده بدون کپک می باشد و نکته مهم این است از ته مانده غذاهای خود مثل لوبیا پلو، عدس پلو به عنوان تغذیه کبوتر خودداری کنید روغنی که در این غذاها وجود دارد اثر بسیار بدی در سیستم گوارشی کبوتر می گذارد و باعث انسداد روده و اسهال می شود و بهتر است قره ماش و ارزن در تمام وعده ها حفظ شود و مابقی به صورت وعده های تفننی به کبوتر داده شود کبوتر پرنده ای زیرک است از برداشتن دانه در وعده غذایش می توانید پی ببرید که به کدام دانه بیشتر احتیاج را دارد.
اشتباهی که در اغلب آنهایی که نگهداری جوجه را بر عهده دارند زیاد دیده می شود این است که روزهای اول فقط به جوجه ها ارزن می دهند و از دادن بقیه دانه های مقوی خودداری می کنند این ضربه زیادی به جوجه می زند چون در روزهای اول جهت حفظ جثه و قوی شدن جوجه ها باید مقوی ترین نوع دانه را در اختیار آنها قرار داد.
می توانید جهت رفع نیازهای دیگر کبوتر از مولتی ویتامین های موجود در بازار استفاده کنید آنها را در آب کبوتر بریزید.
هنگامی که دیدید جوجه ها به صورت مستقل دانه می خورند می توانید آنها را از پدر و مادر خود جدا کنید اگر این کار را نکنید ممکن است جوجه های خود را به چشم رقیب عشقی خود ببینند و به جوجه های خود آسیب بزنند.
محل نگهداری کبوتر
محل نگهداری کبوتران بسیار متفاوت است و آنها می توانند بر پشت بام منازل مسکونی یا برج ها ی مخصوص که در مزارع مختلف ساخته می شود نگهداری شوند.
در صورت نگهداری از کبوتر خانگی می توانید برای تامین جایگاه آنان از قفس های چوبی، جعبه های حلبی یا سنگ های ساختمانی استفاده کرد که ظزفیت این قفس ها برای نگهداری از دو کبوتر می باشد.
جهت نگهداری از تعداد زیادتری کبوتر می توانید قفسی بزرگ بر بالای پشت بام ساخت که دارای چند درب کوچک و بزرگ جهت ورود و خروج بهتر کبوتران باشد.
نگهداری کبوترها در کبوترخانه هست. کبوترخانه بنایی است با پهنا و ارتفاع زیاد بین ۷ تا ۱۵ متر که در آن صدها لانه یکسان برای نگهداری کبوتران ساخته می شود و کاربرد عمده این بناها، جمع آوری مدفوع کبوتران جهت استفاده در کشاورزی و دباغی و چرم سازی و ساخت باروت است.
تشخیص کبوتر نر از ماده
برای تشخیص دادن کبوتر نر از ماده می توانید به نکات زیر توجه داشته باشید.
۱ . صدای قور
صدای قور زدن یا به اصطلاح بق بقو کردن نشانه نر بودن پرنده است.
نکته: البته این به تنهایی ملاک نیست گاهی کبوتر ماده ه هم قور می زند که آن نشانه مستی کبوتر است.
۲ . سر و کله کبوتر
کبوتران که نوک درشت یا زمختی دارند نر هستند.
۳ . تعداد بالها
بهترین روش جهت تشخیص، تعداد بالها می باشد هنگامی کبوتران از ارتفاعی به کف می آیند اگر دم انها به سمت پایین بود کبوتر ماده است و اگر دم کبوتر به سمت بالا بود نر است.
۴ . بررسی کلوآک (مقعد یا برجستگی )
اگر مقعد پرنده مسطح، کوچک، پهن، نرم و مرطوب بود ماده است و اگر بزرگ و بلند، تیره و پرر رنگ و برجسته بود نر می باشد.
۵ . استخوان جناغ
در ماده ها استخوان جناغ نرم و ارتجاعی و در نرها استخوان محکم و سخت است.
نکته: در این روش احتیاط کنید با لمس دست شما جناغ آسیب نبیند.
۶ . بر عکس گرفتن کبوتر بر روی دست
در این روش اگر کبوتر تقلا و جنب و جوش نکرد ماده است و اگر سریع جابجا شد نر است.
۷ . نوک زدن به کبوتران دیگر
نوک زدن به سر کبوتران دیگر از نشانه های کبوتر نر است.
۸ . دست زدن کبوتران موقع پرواز
کبوترانی که موقع پرواز بال بال می زنند و تولید صدا می کنند معمولا نر هستند.
۹ . مست بازی کنار آشیانه
اغلب کبوتران نر هنگامی که کبوتر ماده در آشیانه روی تخم خوابیده بالهایش را باز می کند یا به اصطلاح می گوییم ذوق کرده است.
۱۰ . هیکلی بودن
معمولا کبوتران با سینه و ظاهری قوی و زمخت نر هستند.
جلد کردن کبوتر
طریقه جلد کردن (آشنایی و عادت دادن به لانه) هر کبوتر با توجه به سلیقه پرورش دهنده با هم فرق دارد و اما در این مقاله روش معمول آن را آموزش می دهیم.
در ابتدا هنگامی که از غذا خوردن جوجه به صورت مستقل و جدا از پدر و مادر خود مطمن شدید در روزهای اول می توانید در کف دست خود دانه بریزید و به کبوتر بدهید که با این روش رام شود البته این روش در هنگام خرید پرنده نیز توصیه میشود.
حال آنها را برای پرواز آماده کنید در این زمان چون جوجه ها با محیط بیرون آشنا نیستند تعدادی از پرهای بالهایشان را با نخ به هم متصل کنید و سپس آنها را با آب تنی یا خوردن دانه در محیط باز سرگرم کنید چند روزی را صبر کنید تا انها با این محیط چه پشت بام یا حیاط آشنا شوند در این مدت لازم به ذکر است جوجه را ترک نکنید و از آنها غافل نشوید چون ممکن است اتفاقاتی نظیر خورده شدن توسط پرندگان شکاری دیگر یا گربه و یا هر اتفاق دیگر برایشان بیافتد.
پس از حدود یک هفته تا ده روز می توانید پرهایشان را باز کنید و جوجه ها بر حسب عادت همیشگی شان هنوز به همان شیوه دانه می خورند یا آفتاب می گیرند حال با صبرو شکیبایی فراوان شروع به پرواز دادن آنها کنید ابتدا با یک چوب آنها را تحریک کنید که پرواز کنند و نشان دهید که بالهایشان بسته نیست در این روش شرایط جوی و آب و هوا را در نظر بگیرید و مثلا در آب و هوای بارانی و طوفانی و یا سرد این کار را نکنید و بیش از حد و توان از کبوتر نخواهید که پرواز کند و توصیه میشود که کبوتران را در بعدازظهر بیرون بیاورید و آموزش دهید با این روش طی چند روز کبوتر جلد می شود.
در جلد کردن به سن کبوتر دقت کنید و یا به تعداد بالهای آنان ،کبوترانی با سن کم بهتر و راحت تر جلد می شوند، از به پرواز در آوردن کبوتران خود هنگامی که کبوتران دیگری در آسمان هستند خودداری کنید و در هنگام جلد کردن از گذاشتن دانه برروی بام و حیاط غافل نشوید تا هنگام گرسنگی برگردند.
بیماری های کبوتر
معمولا بیماری های کبوتران رایج است و در تمامی کبوتران وجود دارد ما در اینجا چند بیماری و پیشگیری و روش های درمان آن را توضییح می دهیم.
۱ . بیماری شپش در کبوتر
شپش یک انگل خارجی است جالب است بدانید ۱۱ نوع شپش وجود دارد که گاهی از خون کبوتران تغذیه می کنند جنس پرهای کبوتر از کراتین که نوعی پروتیین است و شپش از آن تغذیه می کند شپش ها باعث می شوند پرهای کبوتران ژولیده و نا مرتب شوند و از آن حالت نرم و منظم خارج شوند اگر فعالیت شپش ها زیاد باشد سلامتی کبوتر را مختل می کند.
راه درمان این بیماری: یک سطل آب را با ملاتیون ۰٫۴ و کاربایل ۰٫۵ مخلوط کنید و این محلول را روی پرها و لانه ی کبوتر سم پاشی کنید.
۲ . بیماری عفونت هرپس ویروسی
یک عفونت حاد است در صورت خفیف بودن دستگاه تنفسی و کیسه های هوایی آنان را ملتهب و دستگاه عصبی را درگیر می کند و بالها و پاهایشان فلج می شود بدنشان به لرزه می افتد گردنشان دچار پیچ می شود و در نهایت کبوتر دچار فلجی یا مرگ می شود در بعضی مواقع کبوتران این نشانه ها را بروز نمی دهند ولی ناقل هستند و دیگر کبوتران را درگیر می کنند.
راه درمان این بیماری: برای این نوع بیماری توصیه می شود پیشگیری کنید تا اینکه کبوتر دچار شود و بعد بخواهید درمان کنید ولی جهت درمان می توانید از واکسن که حامل ویروس کشته شده این بیماری هست استفاده کنید.
۳ . بیماری کرم های نواری در کبوتران
این کرم ها در روده کبوتران زندگی می کنند و از مواد غذایی روده استفاده می کنند و اجازه نمی دهند جذبی در بدن کبوتران انجام شود و به مرور دستگاه گوارش را مختل می کندو نشانه های این بیماری این است که به سادگی بروز داده نمیشود اما به علت جذب نشدن مواد معدنی و آلی در بدن پرنده هرروز ضعیف تر و مستعد پذیرش بیماری های دیگر نیز می شود.
پیشگیری: برای جلوگیری از دچار نشدن کبوتران به این نوع بیماری می توانید از حشره کش ها و یا آهک زنده در محیط پرورش استفاده کنید.
راه درمان این بیماری: می توانید برای درمان این نوع کرم ها از کپسول های ضد انگل استفاده کنید به مدت ۳روز ،روزی ۱ بار کپسول را با پودر لوامیزول مخلوط کنید و به کبوترهای بیمار بدهید.
۴ . بیماری کله گیجی
این بیماری در اغلب کبوترها دیده می شود که ممکن است دو دلیل داشته باشد یکی به علت اینکه جای کبوتر کوچک باشد و عادت به آن مکان ندارد یا بر اثر ضربه به سر هنگام پرواز یا نشستن برایش به وجود آمده باشد.
درمان این نوع بیماری : در ابتدا کبوتری که به این بیماری دچار است را از بقیه کبوتران جدا کنید چون ممکن است بر اثر ضربه به سرش توسط بقیه بیماری اش شدید تر شود در ۴ روز اول فقط به پرنده نخود و بعد کمی سیر و آب بدهید نخود را خوب شسته و سیر را در هر وعده چهار قسمت کنید و یکی از قسمت ها را در یک وعده به او بدهید به اندازه نیاز و شکم کبوتر وعده ها را به او بخورانید در غیر این صورت ممکن است بالا بیاورد در یک جای بزرگ و در آفتاب قرارش دهید که بتواند قدم بزند و در معرض آفتاب سوزان نباشد که سپس به محل سرد تری ببرید که این کار باعث گرفتگی عضلات می شود و به شدت پرهیز کنید بسته به نحوه درمان مدت زمان خوب شدنش طول می کشد ولی تا ۲ ماه سقف درمان ادامه دارد و بعد از مطمن شدن از درمان کبوتر می توانید قاطی بقیه کبوتران قرار دهید.
بعضی پرورش دهندگان به وسیله تیغ، شکافی شبیه حجامت برروی سر کبوتر یا کشیدن بالهایش و پرهای دم می دهند که با این کار می خواهند کمک به تسریع خوب شدن کنند در بعضی اوقات این روش باعث کچلی کبوتر شده پس ترجیحا انجام نشود بهتر است.
۵ . سرماخوردگی
نشانه های این نوع بیماری لرز،عطسه،آب ریزش بینی و در موارد شدید تر با اسهال همراه است.
پیشگیری: توجه به دمای محیط و سرد یا گرم بودن محیط زندگی و یا ساعات پروازش بسیار مهم است و در این بیماری دما بسیار نقش دارد.
درمان این نوع بیماری: یک قاشق مربا خوری از سولفات دومنیزی در نیم لیتر آب حل کنید و به مدت ۲۴ ساعت جلو کبوتر قرار دهید میتوانید از حل شدن یک قاشق چایخوری روغن اکالیپتوس در یک فنجان آب جوش نیز استفاده کنید و آن را جلو قفس پرنده بگذارید ولی از زیاد گذاشتن آن در محیط پرهیز کنید باعث خفه شدن پرنده می شود.
۶ . اسهال
علایم این بیماری فضله آبکی، کثیف بودن اطراف مخرج، کم اشتهایی است و علت بیماری ترس و هیجان، جریانات متغیر آب و هوا و خوراک فاسد است.
درمان این نوع بیماری:
-برای درمان از قرص اکسی وت روزی دو عدد صبح و شب استفاده شود.
-در آب کبوتران از ماست شیرین ومقداری پودر ors استفاده کنید.
-هم چنین می توانید از سیر حبه هم استفاده کنید روزی یک بار به عنوان قرص در دهان کبوتران خود بگذارید.
-گندم را در درمان این بیماری از زنجیره غذایی حذف کنید.
-از دادن غذا برروی زمین به کبوتر خودداری کنید.
-قفس را در معرض آفتاب قرار بدهید.
-محیط قفس را تمیز و ضدعفونی کنید.
۷ . غده یا ورم جلدی
۸ . آسم
این نوع بیماری تمامی علایم بیماری سرماخوردگی را دارد به علاوه تنفس سخت با دهان نیمه باز
درمان این نوع بیماری: دو قطره ید خوراکی را در آب حل کنید و روزی سه مرتبه به پرنده داده شود.
۹ . خس خس سینه
این بیماری به دو علت به وجود می آید یکی تغییرات شدید آب و هوایی و دیگری تغذیه از دانه هالی کثیف و آلوده، علامت این بیماری تنفس با صدا و یا منقار نیمه باز است.
درمان ابن بیماری: استفاده از شربت های ضد سرفه می باشد.
۱۰ . بیماری درد چشم
این بیماری مسری است و در صورت مشاهده علایم ،کبوتر را از بقیه کبوتران جدا کنید و علایم مشاهده شده اعم از به هم چسبیدن پلک ها ،قی اطراف چشم می باشد این بیماری بر اثر ورود گرد و غبار به چشم و یا فرو ریختن چوب یا شی آلوده به چشم پرنده است.
درمان این نوع بیماری: استفاده از قطره های شست و شو دهنده چشم و پاک کردن و استریل کردن چشم به مدت چند روز است.
خدمات مشاوره تلفنی
شما دوستان می توانید در صورت نیاز به مشاوره فوری برای مراقبت و نگهداری پرندگانتان با شماره ۰۹۳۰۱۹۵۵۲۵۷ از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید. راهکارهای ما کاملا گیاهی و بدون مصرف داروهای شیمیایی می باشد. توجه فرمایید این مشاوره برای افرادی در نظر گرفته شده است که پرندگان آنان در وضعیت نابسامانی می باشد و نیاز به کمک فوری دارند و دسترسی به دامپزشکی برای آنان مقدور نیست، خواهشمندم در غیر این صورت با مطالعه پرسش و پاسخ های موجود در سایت و یا با مراجعه به دامپزشکی مشکلات پرندگانتان را حل نمایید.
هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد
برای شروع مشاوره موارد زیر را از طریق واتساپ ارسال نمایید
۱ – ارسال عکس پرنده (مانند عکس جناغ سینه، عکس فضله پرنده و…)
۲ – وضعیت تنفس پرنده
۳ – وضعیت فضله پرنده
۴ – وضعیت جسمی
۵ – وضعیت اشتهای پرنده
۶ _ وضعیت جناغ سینه
۷ – توضیح کامل در مورد رژیم غذایی پرنده
۸ – توضیحات کامل در خصوص مشکلات مشهود
از شما عزیزان خواهشمندم فقط از طریق واتساپ با ما در ارتباط باشید متاسفانه به دلیل تماس های مستقیم فراوان قادر به پاسخگویی تلفنی نیستم.
جمع بندی و سخن آخر
با توجه به حجم بالای مطالب در خصوص کبوتر و روش های نگهداری از این پرنده زینتی مقاله ما سعی بر آن داشت از تکرار و زیاده گویی پرهیز کند و مطالبی بسیار کلیدی و راهبردی در جهت شناخت، پرورش، تغذیه، محیط زندگی، بیماری و راه درمان در خدمت شما مخاطبان عزیز ارایه دهیم حال با توجه به مطالب فوق اشاره ای کوتاه می کنیم:
-بهتر است در هنگام خرید این پرنده دقت کنید و پرنده ای که ظاهری سالم ،تشخیص نر و یا ماده بودن و سلامتی آن را بسیار مد نظر بگیرید .
-محیط زندگی کبوتر را تمیز و بزرگ و آفتاب گیر انتخاب کنید
-تغذیه کبوتر و شیوه دانه دادن و نوع دانه به سن (جوجه، بالغ) پرنده بستگی دارد پس از دانه های درشت به پرندگان کوچک و یا دانه کوچک به پرنده بزرگ (عدم سیر شدن) پرهیز کنید.
-بهتر است جوجه ها را از سنین پایین برای نگهداری انتخاب کنید تا به محل و جایگاه خود عادت کنند و برای جفت گیری آماده شوند.
-کبوتران نرو ماده را در یک قفس قرار دهید و از کنار هم گذاشتن دو کبوتر نر یا دو ماده خودداری کنید.
-اولین محل تکثیر و تجمع انواع ویروس ها و باکتری ها در لانه و قفس کبوتر است. اول مطمن شوید سقف مناسبی بالای سر کبوتر است و مانع از ورود آب باران شود و هم چنین در جایی قفس را بگذارید که مستعد رطوبت نباشد.
-قفس و محل نگهداری دارای تهویه مناسب باشد و در معرض ورود و خروج گرد و غبار نباشد.
-هر روز کف قفس و محل زندگی کبوتر را با کاردک تمیز کنید تا از تکثیر موجودات زنده مانند کرم ها که در مدفوع یافت می شوند جلوگیری شود.
-در هنگام جلد کردن و یا به پرواز در آوردن کبوتر به شرایط محیطی و آب و هوایی دقت کنید.
-برای نگهداری از این پرنده زیبا صبور و شکیبا و مهربان باشید و بیش از حد توان از پرنده انتظار اوج،پرش،پرواز نداشته باشید.
-هنگام جفت گیری سلیقه ای رفتار نکنید و در معرض گذاشتن جفت نر و ماده این زمان را به پرنده بدهید که آیا مست می شوند و آماده جفت گیری هستند یا نه؟
-نسبت به بیماری های آنها شناخت کافی داشته باشید و با درمان سریع و به موقع از سرایت بیماری به بقیه پرندگان می توانید جلوگیری کنید.
-از هر کبوتری جوجه نکشید.
-کبوتر کم بازی را با کبوتر پر بازی جفت کنید.
-کبوتران را فقط روی زمین جفت نکنید از خصوصیات هوایی آنها هم استفاده کنید.
-به تغذیه کبوتران خود بسیار دقت کنید و از مولتی ویتامین ها هم می توانید کمک بگیرید.
-جوجه ها برای داشتن پرهای قوی و سلامت بدنی به آفتاب نیاز دارند پس از حبس کردن در حیاط خلوت،بالکن،انباری خبه مدت طولانی خودداری کنید.
-کبوتر خود را از پرواز دلزده نکنید.
و در آخر امیدواریم از خواندن این مقاله بسیار لذت و جهت پاسخگویی به سوالات و موضوعات شما ،اطلاعات جامع و مفید قرار داده باشیم .
یه بار نوشتم جواب ندادین،کفترم که پیداش کردم،فقط تخمه شور میخوره ،کم غذا میخوره ،مدفوشم،سبز مایل به مشکی،بعضی وقتام سبزه و ابکیه،ولی با ادرارش قاطی نیس،لطفا بهم بگید چیکارکنم،پیداش کردم جوجه بود زخمی بود الان بزرگ شده