امروزه تصور بسیاری از مردم این است که برای به دست آوردن گوشت کبک باید به دشت و صحرا بزنند و آن را شکار کنند. در حالی که کبک از جمله پرندگانیست که به سادگی قابل پرورش است. و می توان بصورت انبوه دست به تولید آن زد و به بهره برداری فوق العاده ای نیز دست یافت. اتفاقی که مدتهاست رخ داده و تولید کنندگان و کارآفرینان زیادی در این چند ساله آستین های خود را بالا زده اند و شروع به پرورش کبک کردند. تا جایی که حتی تا ماهی بیش از ۳۰۰۰ جوجه تولید دارند.
میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده در مقایسه با دیگر پرندگان ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر است و انواع اسید آمینه ها در آن یافت میشود. و برای درمان بسیاری از بیماری ها مانند ضعف اعصاب، ناراحتیهای روانی و بیخوابی مفید است. همچنین به دلیل چربی و کلسترول پایینی که این گوشت دارد از بروز بیماریهای قلبی ــ عروقی پیشگیری کرده و به دلیل غنی بودن از پتاسیم، مصرفش برای افراد با فشار خون بالا مانعی ندارد. گوشت این پرنده سرشار از فسفر، منیزیم، آهن و گوگرد است. و می تواند به تقویت حافظه و قوای جنسی بیفزاید و ضعف عمومی بدن را هم برطرف سازد.
امروزه در پرورش کبک می توان هدف مشخصی را دنبال نمود که در هر موردش جای کار و البته درآمد بسیار وجود دارد.
در زمینه ی تولید گوشت، پرورش دهنده می تواند با خرید جوجه یک روزه و بزرگ کردن آنها تا سن سه، چهار ماهگی به این هدف برسد و پول خوبی از این راه به دست آورد. اما اگر برای تولید تخم خوراکی می خواهید اقدام کنید نیازی به نگه داشتن کبک نر ندارید و با خرید جوجه یک روزه و پرورش دادنشان تا ۵ ، ۶ ماهگی این امکان برایتان فراهم می شود. و در نهایت اگر قصد کار و تولید بر روی تخم نطفه دار دارد باید در گله خود پرندگان را به نسبت ۳ به ۱، یعنی به ازای هر ۳ پرنده ماده یک پرنده نر نگهداری کنید.
کسب درآمد از طریق پرورش کبک (مقاله ویژه ی تولید کننده و سرمایه گذاری دولتی و بخش خصوصی)
فعالیت پرورش کبک در زمان شروع بیشتر از نوع سنتی بوده و نخستین مزرعه ی پرورش آن در شیراز فعالیت خود را شروع کرد. افرادی که در حال تولید و پرورش کبک هستند برای بالا بردن بهره وری کار خود، مزارع یا سالنهایشان را با دستگاه ها و ابزارهای لازم و ضروری مجهز نمودند تا با به کارگیری تکنیکهای نوین مدیریتی ویژه و استفاده از روش های سیکل نوری معین، بتواند در تمام طول سال پرورش دهند و به این ترتیب از قافله عقب نمانند و از زمان با ارزششان بصورت مفید و بهینه استفاده کنند. و این گونه است که وقتی از آنها در خصوص درآمدشان می پرسید به رقمهای خوبی اشاره می کنند.
به عنوان مثال برای تولید جوجه یک روزه از تخم نطفه دار، به دستگاه جوجه کشی و اتاق مناسب برای نگهداری تخمها نیاز است. که پرورش دهندگان با قرار دادن تخمها در دستگاه بعد از تقریبا ۲۴ روز جوجه یک روزه تولید کرده و با جمع آوری ۳ بار در روز تخمهای نطفه دار و ضدعفونی کردن آنها در اتاق مناسب (از نظر دما و رطوبت) از آنها نگهداری می کنند. و در آخر تخم های یک روزه را با تعداد بالا به پرورش دهندگان کبک گوشتی و تخمگذار می فروشند.
از اتفاقات خوبی که در این زمینه به تازگی رخ داده است افتتاح مجتمع پرورش کبک دوربن بخش مرکزی خاش، در مساحت تقریبی هشت هزار متر در دامنه غربی کوه دهنه می باشد که در آن سرمایه گذار بخش خصوصی نقش داشته است.
تا اینجا باید تا اندازه ای به اهمیت پرورش کبک و افقی که درآینده مسیر پیشرفت خود دارد پی برده باشید.
از این رو جا دارد بحثی را در زمینه پرورش کبک و بطور کلی دیگر پرندگان باز کنیم که ابتدا خطابیست به مسولان در جهت حمایت از تولید کننده ی ایرانی و سپس بخش خصوصی و سرمایه گذار.
همین طور که تاکنون متوجه شدید دورہ پرورش کبک به نسبت سایر پرندگان بیشتر است. و این در حالیست که مثلا بلدرچین در ۴۰ روزگی به سن کشتار و ۵۰-۴۵ روزگی به سن تخم گذاری می رسد. و این به صبوری شما و حمایت بیشتری نیاز دارد.
در کشور و طی تحقیقات به عمل آمده تعداد کسانی که مایل به تولید و پرورش کبک هستند رو به افزایش است. و حال نوبت آن رسیده که دولت نقش حمایتی خود را بازی کند تا کبک به حجم زیاد پرورش خود برسد. و این پرنده وارد سبد خوراکی مردم شود و پس از آن تولید کنندگان به دنبال صادرات تخم و گوشت آن باشند. در حال حاضر و به دلیل نپرداختن به صنعت و بازار بزرگ پرندگان زینتی و پرواری، تولید کنندگان مجبور به محدود اندیشیدن در کسب و کار خود شده است. شاید وقتش رسیده باشد که در یک حرکت ملی و با پشتیبانی دولت ابتدا تبلیغات و بعد معرفی صنعت پرندگان شروع شود و سپس با حمایت از تولید کننده، بخش خصوصی و سرمایه گذارِ حاشیه نشین هم وارد گود شود و با چنین تشویقی اشتغال زایی ایجاد و اقتصاد کشور به جریان بیفتد. چرا کبک نباید در حد انبوه تولید و در سبد خوراکی مردم به تناوب قرار گیرد؟ چرا در حال حاضر باید مصرف کنندگان این گوشت افرادی باشند که یا از نظر مالی مشکلی ندارند و یا به علت یک بیماری خاص توسط پزشک مصرف این گونه مواد غذایی به آنها تجویز شده است؟
چرا سرمایه گذار تا کنون به گنجایش و توانایی این صنعت پی نبرده و از سود سرشاری که از طریق سرمایه گذاری نصیبش می شود بی خبر مانده است.
یک مثال کوچک برایتان می آورم تا متوجه ی سود هنگفتی که معطل سرمایه گذاری مانده بشوید.
فرض کنید تولید کبک به حدی برسد که پس از رفع نیاز بازار داخل، حال در صدد صادرات آن تنها به کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر، کویت، عراق، بحرین، عمان، امارات و… در تُناژ بالا شویم. چه اتفاقی می افتد؟ اگر از دروازه های شرقی کشور مبادرت به صادرات کنیم چطور؟ اگر محصولمان به آسیای میانه رود آنگاه چقدر نیاز به تولید داریم؟ به اروپا، استرالیا و سرزمینهای آن سوی اقیانوس اطلس هم بد نیست فکر کنید.
بنابراین دولت محترم، بخش خصوصی و سرمایه گذار گرامی فرصت را بیش از این نسوزانید و هر چه سریعتر وارد کار شوید تا همین طور که مجموعه مسترپت، کار بزرگ و مسیر طولانی اش را برای معرفی و حمایت این صنعت و پرورش دهنده شروع کرده به همسفر و همراهی خوب برای بهترین بودن تبدیل شوید. در حال حاضر تولید کننده کبک نیاز به یک پشتیبانی وسیع دارد تا بازار را بهتر از این بشناسد و با محصولات مورد نیازش بازار را تامین نماید.
ضمن عرض سلام وخسته نباشید خدمت آقای دانش فر. مقاله بسیارعالی وتکان دهنده ای به هم وطنان و مورد خوبی در این اقتصاد بد گذاشته اید. به نظرم با حمایت از تولید پرندگان زینتی ورشد این صنعت اقتصاد ایران می تواند متحول شود. آرزوی موفقیت وسربلندی برای جوانی مثل شما را دارم که با کارآفرینی خود می تواند دلگرمی وامید را به ما هدیه دهد. در این عرصه زنان زیادی می توانند به فعالیت بپردازند. من خودم با خواندن این مقاله علاقه مند به پرورش دراین صنعت ملی شده ام. باسپاس از تیم مسترپت
سلام. ممنون از حضور گرم و سبزتان…….
بسیار عالی بود. با تشکر از تیم مسترپت
سلام خسته نباشید. جایی برای خرید کبک معرفی کنید در مسترپت ممنون میشم.
با سلام به شما و تیم خوب مستر پت.مقالتون مثل همیشه عالی هستش.قطعا خیلی از سرمایه گذاران هستند که از وجود پرورش برای کسب درآمد بی خبرند.امیدوارم آنها هم با خواندن این مقاله باعث جرقه ای در رونق اقتصاد کشورمون باشن.