آخرین خبرها
خانه / پرورش ماکیان / قرقاول / برای پرورش قرقاول به چه چیزی های نیاز داریم؟

برای پرورش قرقاول به چه چیزی های نیاز داریم؟

پرورش قرقاول

در این مقاله سعی بر این شده است با توجه به نیازهای شما عزیزان در زمینه پرورش و نگهداری قرقاول و با توجه به تحلیل و نیازهای بازار و همین طور علاقه مندی پرورش دهندگان به سمت این صنعت بزرگ ابتدا در مورد نژاد و انواع قرقاول، زیستگاه و تغذیه و سپس بیماری، جفت گیری و پرورش جوجه ها و محل تکثیر و لوازم و تجهیزات مورد نیاز یک پرورش دهنده به صورت کامل اطلاعاتی راهبردی و کاربردی در خدمت شما عزیزان قرار داده شود.

 

مشخصات قرقاول

نام علمی: فازیانوس

نام انگلیسی: فزنت

خانواده : فازیانیدها

راسته: مرغ سانان

رده : پرندگان

تیره: قرقاولان

در کشور ما ایران یک گونه قرقاول بسیار زیبا و چهار زیر گونه زندگی می کند که زیر گونه ها به قرقاول تالش، ارسباران، سرخس و گلستان تقسیم می شوند.

 

خصوصیات و مشخصات قرقاول

قرقاول پرنده ای است که پاهای بلندی دارد و می توانند به مدت نسبتا طولانی بدود و همین طور پرواز کند اما پروازش زیاد طولانی نسیت و مجددا بر روی زمین می نشیند و در هنگام خطر خود را در میان بوته ها پنهان می کند شباهت بسیار زیادی به مرغ خانگی دارد و فقط در طول دم با مرغ ها تفاوت دارند  طول بدنش کمتر از یک متر می باشد که مشخصات نر و ماده را در اینجا شرح می دهیم.

 

ماده ها

رنگ پرها نخودی تیره با لکه های قهوه ای که بیشتر سبیه محیط است و هنگامی که روی تخم می خوابند استتار کنند از خطر دشمنان در امان بمانند سالانه ۱۲ تخم در اردیبهشت ماه می گذارند و زمان نشستن برروی تخم ها ۲۰ روز است و طول بدن آنها ۶۰ سانتی متر است.

 

نرها

رنگ بال در نرها پر زرق و برق و دمی درازتر و رنگ گردن و سر آنها به رنگ سبز تیره براق وجود دارد و طول بدن نرها ۸۵ سانتی متر است .

 

انواع قرقاول ها

انواع بسیار زیادی از قرقاول ها در طبیعت وجود دارد که شامل:

 

۱ . قرقاول های شکاری

همان طور که از اسمشان پیداست جهت شکار، جثه ای متوسط با دمی طویل دارند و دم آنها ۱۸ شاهپر دارد و خود به گونه های زیر تقسیم می شوند.

قرقاول های قفقازی

قرقاول های طوقی چینی

قرقاول های قرقیزی طوقی

 

۲ . موتاسیونهای قرقاول های شکاری

این نوع قرقاول ها از نژادهای قابل پرورش دیگر قرقاول های شکاری که در اسارت بودند به وجود آمده اند.

 

۳ . قرقاول های دم دراز سیرماتیکوس

تفاوت این نوع قرقاول ها از توع شکاری در ظاهر کاملا مشخص است به خاطر عدم وجود پرهای ناحیه گوش و داشتن دم دراز تمایز و قابل تشخیص اند و به یه نوع تقسیم می شوند.

قرقاول های شاهی

قرقاول های الیوت

قرقاول های میکادو

 

۴ . قرقاول های مرغی شکل

قرقاول های مرغ شکل نیز به نوع های زیر تقسیم می شوند.

قرقاول های نقره ای

قرقاول های سوین هو

قرقاول های پلات

۵ . قرقاول های چری سولوفوس

این نوع قرقاول ها خود نیز به ۵ نوع تقسیم می شوند.

قرقاول های طلایی

قرقاول های طلایی تیره

قرقاول طلایی لوتینو

قرقاول لیدی ام هرست

قرقاول الماس

 

۶ . قرقاول های براق

که در این نوع معروف ترین آنها قرقاول شاهی براق است.

 

۷ . قرقاول های گوش دار

این نوع قرقاول ها در چین و مغولستان زندگی می کنند و این نوع زندگی گروهی و جمعی دارند.

 

زیستگاه قرقاول ها

قرقاولها به طور بومی بیشتر در آسیا و نیز در یونان و اروپا زندگی می کنند و توسط انسانها به کشورهای دیگر نیز برده می شوند زیستگاه آنها در جنگل های مرطوب، بوته زارها و درختانی با برگ بزرگ و فراوان زندگی می کنند و لانه خود در بین این مزارع می سازند .

 

تغذیه قرقاول ها در طبیعت

قرقاول ها در طبیعت از بذرها، گیاهان، حشره ها، موش و قورباغه نیز تغذیه می کنند.

 

چرا پرورش و نگهداری قرقاول

پرورش قرقاول به دو دلیل مهم یکی پرنده ای زینتی  و جذاب و دلیل دیگر به خاطر کسب درآمد و سودآوری بالا و از آنجایی که هنوز در بازار اشباع نشده و هر پرورش دهنده ای  اگر با آموزش های لازم به سمت تکثیر این پرنده قدم بردارد به راحتی می تواند با فروش گوشت و تخم و نوع مولد آن به درآمد چشمگیری دست پیدا کند  ما در این مقاله اهمیت هر دو دلیل انتخاب این پرنده را توضیح می دهیم.

 

۱ . زینتی بودن این پرنده

 

قرقاول یکی از زیباترین پرندگان زینتی موجود است و با انتخاب های نژاد های زیبا و معین در باغ پزندگان خصوصی و عمومی جای خود را باز کرده و بسیاری از افراد جامعه به سمت نگهداری یا پرورش این نوع پرنده علاقه مند شده اند.

 

۲ . کسب درآمد و سودآوری بالا

و دومین دلیل که بسیار برای ما مهم است سودآوری و درآمد زایی این پرنده است از آنجایی که گوشت و تخم این پرنده بسیار جای خود را در تغذیه ما انسانها پیدا کرده که لازم است ما در اینجا خاصیت گوشت و تخم قرقاول  را به صورت کامل توضیح دهیم و همچنین با تکثیر و پرورش این پرنده اهمیت راه اندازی یک سالن پرورش و نگهداری را به صورت تخصصی توضیح می دهیم.

 

ارزش غذایی گوشت قرقاول

در هر ۱۰۰ گرم گوشت قرقاول ۱۵۲ کیلو کالری نهفته است و دارای اسیدآمینه های کمیابی می باشد و هم چنین منبعی سرشار از فسفر، مس، روی، آهن، نیاسین و ویتامین های ۶ B، B 12 است و وجود عناصر معدنی در گوشت این نوع پرنده باعث شده در درمان بیماری های بسیاری مثل آسم، تشنج، فشارخون، ضعف اعصاب، ناتوانی جنسی،جسمی، ذهنی و هم چنین درمان کم خوابی معجزه آسا و نیز به شدت توصیه شود.

همین طور گوشت قرقاول بسیار لطیف و لذیذ و سزیع الهضم می باشد و به راحتی در دستگاه گوارش جذب می شود و پروتیین موجود در گوشت نسبت به بقیه پرندگان ۵ الی ۱۵ درصد بیشتر است با توجه به این ویژگی ها برای همه ی افراد و در مورد همه ی بیماری ها غذایی بسیار موثر است و به شدت توصیه می گردد .

 

ارزش غذایی تخم قرقاول

به عنوان بمب غنی ویتامین و اکسیر جوان سازی معرفی می شود ۵برابر بالاتر از تخم مرغ فسفر، ۵برابر آهن،۶ برابر ویتامین و به دلیل ویتامین های گروه Bموجب افزایششادیو نشاط در بدن می شود و نیز سرشار از امگا۳ جهت تقویت هوش و حافظه و افزایش رشد و ضریب هوشی کودکان، غنی از آهن و پروتیین و بدون کلسترول و نیز به افزایش سیستم و مقاومت بدن کمک و موجب ایتحکام عضلات و استخوان ها می شود.

 

 

شروع پرورش قرقاول

به طور کلی پرورش قرقاول به دو نوع شروع می شود و در سایت ما به صورت حرفه ای هر دو نوع توضیح داده شده و می توانید با مراجعه به مقاله دیگر ما کلیه سوالات و موضوعات خودتون رو پیدا کنید  و مجددا جهت تکمیل منابع ما در این مقاله به صورت مختصر هر دو نوع را توضیح می دهیم.

 

۱ . پرورش و تهیه قرقاول مولد

اگر انتخاب شما برای پرورش قرقاول مولد است به سن قرقاول هه دقت کنید بهترین سن این نوع ۱۱ الی ۱۷ ماهه می باشد و سپس به رعایت کردن تعداد نر و ماده ها دقت کنید در مقابل هر ۸ عدد قرقاول ماده حداقل ۱ عدد نر باید خرید و نکته بعدی در این نوع پرورش سیستم انتخابی می باشد که قرقاول ماده را یا در قفس و یا در روی بستر می توانید پرورش دهید.

 

نکاتی مهم و کاربردی در مورد پرورش گله مولد قرقاول

۱ . بهتر است گله قرقاول مادر روی بستر نگهداری شود.

۲ . هر ۴ عدد قرقاول باید در فضایی به متراژ یک مترمربع زندگی کنند.

۳ . سیستم روشنایی باید با زاویه بسیار مناسب نوردهی شود و اگر زیاد نوردهی باشد قرقاول ها به بیماری هم دیگر خواری دچار می شوند.

۴ . نظافت بستر قرقاول ها را رعایت کرده و به صورت منظم ضدعفونی کنید.

۵ . از قزقاول هایی که نسبت خواهر و برادری دارند برای گله استفاده نکنید.

۶ . تهویه سالن اهمیت زیادی دارد و منظم و داعم باشد.

۷ . بهترین رطوبت سالن بین ۲۵ الی ۵۰ می باشد و کنترل کردن رطوبت بسیار مهم است.

۸ . استرس در محیط را کنترل کنید یعنی از وزود اشخاص یا حیوانات دیگر و همین طور استرسی که توسط رژیم غذایی و دمای محیط می باشد را کنترل کنید.

 

۲ . خرید تخم نطفه دار برای جوجه کشی و تولید جوجه

می توانید برای شروع از تهیه تخم نطفه دار کار خود را آغاز کنید و با این کار می توانید با تکنیک های کار آشنا و همین طور تجارب زیادی در این زمینه کسب و به موفقیت چشمگیری دست یابید و بعد از طی کردن این کار می توانید با افزایش تعداد و تکثیر کردن ؟آنها به سمت بالاتر و بزرگتری قدم بردارید و سعی کنید جهت خرید از مزارع معتبر تهیه کنید.

 

جوجه کشی قرقاول ها

در این زمان تخم هایی که توسط قرقاول ها گذاشته شده را بر دارید و می توانید آنها را در محیطی با دمای ۱۵ درجه سانتی گراد نگه دارید و مدت زمانانتهایی جهت مراقبت از این تخم ها دو هفته است و اگر بیشتر از دو هفته به طول انجامید حتمن با چرخش تخم ها در طی روز سعی در مراقبت آنها نگه دارید و بعد از جمع آوری تخم ها را قبل از ورود به دستگاه ضدعفونی کنید و در این زمان می توانید از زطوبت ملایم و بخار ساز های دیسکی جهت تاثیر در در آمدن جوجه ها استفاده کنید.

 

تغذیه در پرورش قرقاول ها

قرقاول ها در هنگام شروع پرورش احتیاج بسیار بالایی به منابع انرژی دارند و بهترین جیره در این زمان را به شرح زیر خدمت شما عزیزان توضیح می دهیم اما میزان دان مصرفی بستگی به نوع تغذیه، روش تغذیه،ترکیب تغذیه و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.

۰٫۲۸ درصد پروتیین         ۴هفته اول

۰٫۲۵ درصد پروتیین        ۴ الی ۱۰ هفته

۰٫۲۲ درصد پروتیین        ۱۰ الی ۱۶ هفته

 

پرورش قرقاول با چه تعدادی به صرفه است؟

با توجه به شرایط و مکان شما جهت پرورش و نگهداری و همان طور از این جهت که قرقاول نسبت به بقیه پرندگان به دلیل مدیریت کردن غذای خود یعنی هر چقدر که مواد غذایی در جلو پرنده زیاد باشد باز هم افراط نمی کند و به صورت ذخیره غذای خئپود را برای وعده های دیگر نگه میدارد تعداد پرورش این پرنده دست شرایط پرورش دهنده می باشد ولی باز هم توصیه ما برای شروع پرورش ۵۰ ماده و ۵ الی ۱۰ نر می باشد.

 

جفت گیری قرقاول ها

بهترین زمان تولیدمثل و جفت گیری اواخر زمستان و اوایل بهار است و برای این کار یک ماه قبل از زمان جفت گیری نر و ماده ها را در یک قفس قرار دهید و کلسیم و چراغ های مصنوعی نیز فراهم کنید قرقاول هایی با سن ۶ الی ۸ ماهگی از نظر جنسی بسیار فعال هستند ولی برای باروری بیشتر بهتر هست تا ۸ ماهگی آنها را تقویت کرد و ماده ها در زمان ۸ الی ۱۰ ماهگی آماده تخم گذاری هستند که تخم های اولیه انها ریز و امکان جوجه کشی از انها بسیار کم است سایز متوسط یک تخم برای جوجه ها باید ۳۰ گرم باشد برای تولید تخم های نطفه دار قرقاول نر و ماده را در یک قفس قرار دهید و در اینجا تعداد و نسبت قرقاول نر و ماده را رعایت کنید به نسبت ۵ قرقاول ماده یک نر را در قفس قرار دهید قرقاول هایی به نسبت جوان تر و همین طور قبل از زسیدن به سال سوم جفت گیری بهترین نوع تخم های نطفه دار را می گذارند سال سوم دیگر تخم نطفه دار به وجود نمی اید یا به نسبت ۵۰ درصد کاهش می یابد.

و به دلیل آنکه اسپرم در داخل لوله رحمی می ماند فقط دو هفته فرصت دارد تخم های نطفه دار تولید کند و شناسایی نر برای ماده ها ضروری است پی آنها را به راحتی و زود هنگام از قفس بیرون نیاورید.

 

بیماری های قرقاول

این پرنده بسیار مقاوم بوده و کمتر به بیماری دچار می شود و هم چنین میزان درمان پذیری بسیار بالایی دارد ولی شایع ترین نوع بیماری که این پرنده به آن دچار می شود.

 

۱ . بیماری نیوکاسل

عامل این بیماری نوعی ویروس است و با نشانه های تنفسی، درگیری سیستم اعصاب مرکزی، و نارسایی های گوارشی مثل اسهال مشخص می شود و از طریق آب و غذای آلوده به دیگر قرقاول ها نیز انتقال می دهند.

 

کنترل و پیشگیری

واکسنی برای این نوع بیماری که مختص قرقاول باشد در بازار وجود ندارد فقط توصیه ما به شما این است در هنگام خرید بسیار به ظاهر و شرایط پرنده دقت کنید.

 

۲ . طحال مرمری

نوع دیگری بیماری است که در پرنده های ۳ الی ۸ ماهه شایع است طحال متورم شده و هم چنین ظاهری مرمری به شکل طحال می دهد و نشانه های آن خفگی پرنده است و در اخر به مرگ منتهی می شود.

 

کنترل و پیشگیری

جهت پیشگیری از این نوع بیماری رعایت اصول بهداشتی بسیار توصیه می شود.

 

تجهیزات مورد نیاز در پرورش قرقاول

برای فراهم کردن شرایط محیطی مناسب برای پرورش قرقاول به یک سری تجهیزات نیاز است که به مهم ترین آنها اشاره می کنیم.

 

۱ . شرایط سالن پرورش قرقاول

-مساحت سالن پرورش بر اساس تعداد قرقاول هایی که شما می خواهید پرورش دهید و هم چنین چشم اندازی بلندتری در نظر بگیرید که اگر تکثیر شدند چه مقدار از فضا را اشغال می کنند ولی توصیه ما این است برای هر جوجه نیم متر مربع فضا لازم است.

-محیط کاملا ضدعفونی و تمیز باشد.

-کف سالن را با خاک اره بپوشید و لازم به ذکر است از کاغذ جهت کف خودداری کنید چون جوجه نمیتوانند روی آن حرکت کنند و دچار مشکل می شوند.

-به علت اینکه قرقاول پرنده ای پروازی است سقف سالن را با توری بپوشانید.

-برای نور دهی سالن از لامپ های مادون قرمز استفاده کنید و این نکته را در نظر داشته باشید که نور سفید استفاده نکنید چون باعث بیماری دگر خواری (یعنی خورده شدن توسط یکدیگر) می شوند.

-دانه خوری ها را طوری طراحی کنید که نور مادون قرمز به آنها نتابد که باعث تخریب و از بین رفتن دانه ها می شود.

-حرارت در هفته اول برای جوجه ها باید ۱۰۰ درجه فارنهایت باشد.

-در طول دوره تخم گذاری درجه حرارت را به ۷۰ الی ۸۰ درجه فارنهایت برسانید.

-آبخوری ها را در دسترس قرار دهید و از سنگ های تزیینی رنگی برای بهتر دیده شدن آب استفاده کنید.

-از ازدحام جوجه ها و شلوغی بیش از حد اطراف آنها به شدت خودداری کنید.

-اگر فضای مناسبی دارید می توانید یک فضا را به کاشت دانه و علف های سبز مثل یونجه اختصاص دهید که جوجه ها در آنجا مشغول و همین از نور آفتاب برای مقاومت بدنشان استفاده کنند.

 

۲ . گرماساز

یکی از ضروریات اصلی پرورش قرقاول تامین دمای مناسب است که به گرماساز های مرکزی، سیار و شوفاژ تقسیم می شوند که هر کدام با توجه به سالن پرورش شما مزایا و محاسنس دارد.

 

۳ . فن تهویه

فن ها می توانند کار ورود هوا به سالن و خروج ان را کنترل می کنندو فن های مختلفی در بازار موجود است که بر اساس قطر، قدرت،دور در دقیقه و میزان جابجایی هوا تقسیم می شوند.

 

۴ . دم پر

وسیله ای است که جریان هوا را در ورودی های سالن کنترل می کند.

 

۵ . مه پاش و دستگاه های رطوبت ساز

دستگاهی است که سوراخهای ریزی دارد که در اثر عبور پرفشار آب از درون آن، آب را به صورت پودر در سالن پخش می کند و سبب افزایش رطوبت سالن می شود این دستگاه در روزهای اول رشد جوجه ها بسیار حیاتی است.

 

۶ . سیستم سرمایش سالن

این نوع دستگاه در مناطق گرمسیری و در مکان هایی که دمای محیط بسیار بالاست برای خنک کردن سالن استفاده می شود.

 

جمع بندی و سخن آخر

در این مقاله نگاهی اجمالی به این پرنده بسیار زیبا داشتیم و هم چنین زسالت مستر پت بر این بود که با آموزش های بسیار مفید در مورد تغذیه سالم و مکان پرورش و هم چنین تجهیزات مورد نیاز یک پرورش دهنده قرقاول و نحوه جفت گیری و انتخاب بهترین نوع پرورش و تکثیر و درآمدزایی را به صورت کامل توضیح دهیم امیدواریم که مطالب بسیار کاربردی و نیاز آموزشی شما را تامین کرده باشد.

کانال تلگرام

بازار خرید و فروش پرنده مسترت

درباره‌ی علیرضا دانش فر

دنیای کارآفرینی تنها رویاییست که اون رو عاشقانه دنبال می کنم. زمانی که تصمیم گرفتم سری به صنعت پرورش بزنم به هیچ وجه فکر نمی کردم این حوزه اینقدر بزرگ، جذاب و چالش برانگیز باشه. در حال حاضر معتقدم تا چند وقت دیگه صنعت پرورش در ایران متحول و کارآفرینان زیادی در این صنعت تولیدات و محصولاتشون رو جهانی خواهند کرد.

یک نظر

  1. با سلام
    مطالب خواندنی و مفیدی بود ولی نیاز به اطلاعات کاربردی تری برای پرورش قرقاول هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *